Парите за пенсия на младежите вече отиват изцяло в НОИ

Парите за пенсия на младежите вече отиват изцяло в НОИ | StandartNews.com

Осигурителните вноски на младите хора, които от началото на годината са започнали първата си работа, вече са постъпили в Националния осигурителен институт (НОИ), както бе предвидено с промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Информацията дойде от представители на пенсионно-осигурителни дружества по време на семинар, посветен на промените в КСО и въздействието им върху пенсионната система и икономиката на страната, организиран от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), съобщи сп. "Икономика".

Промените влязоха в сила от 1 януари 2015 г. Според новия текст, започващите за пръв път работа трябва в рамките на 12-месечен срок да изберат дали изобщо да се осигуряват във втория стълб на пенсионната система или цялата им осигуровка да отива в обществения фонд.

Вносителите на промените настояваха, че те не действат и няма да влязат в сила до март месец, когато се очаква поднормативен акт на Министерски съвет.

„Лъжа е, че промените в КСО в тази част, не действат", коментира главният изпълнителен директор на ПОД „Алианц България" София Христова.

По думите й, ако младежът изпусне 12-месечния срок, в който може да заяви дали иска да се осигурява в универсален пенсионен фонд (УПФ) или изцяло в първия стълб, „той остава доживот в НОИ".

Срокът за внасяне на вноските в Института е 25-о число на всеки месец, следващ месеца, за който се отнасят.

Христова посочи, че от 25 февруари 2015 г. първите вноски на младежите са вече в НОИ, като до 24 февруари 2016 г. те имат време да направят своя избор дали да останат там.

„Всеки месец забавяне води до пропуск на доходност от потенциални инвестиции на средства във втория стълб", изтъкна тя.

Всички участници в семинара посочиха, че на тази възраст младежите не се интересуват много от пенсионно осигуряване и ги определиха като „първите жертви" на този закон.

Оказва се, че промените в КСО са обнародвани в Държавен вестник на 24 декември 2014 г., като част от преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2015 г. Те влизат в сила от 1 януари 2015 г. Това означава, че от вчера, 25 февруари, когато започват преводите на осигурителни плащания за януари, цялата пенсионна вноска на лицата, започнали тази година първата си работа, ще отива в НОИ и те няма да имат лична партида в пенсионен фонд.

Това на практика означава, че ако едно лице започне работа на средния осигурителен доход за страната (според НОИ - 735,46 лв. за декември) и не е избрало универсален пенсионен фонд, то реално губи 36,77 лв. лични спестявания всеки месец и евентуалната доходност, която универсалният фонд би реализирал в следващите десетилетия до пенсионирането му.

Според пенсионните компании, това засяга около 30 000 българи годишно. Почти всички от тях са младежи, които все още нямат за приоритет пенсионирането си и навлизайки на пазара на труда не са наясно със законите и последствията от тях. Практиката показва, че много малка част от тях избират сами универсален пенсионен фонд, а до края на 2014 г. останалите се разпределяха на случаен принцип между фондовете на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай