НСИ отчита повишаване на БВП с 1.6%

НСИ отчита повишаване на БВП с 1.6% | StandartNews.com

София. Брутния вътрешен продукт нараства с 1.6%  през третото тримесечие на 2014 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.5% спрямо второто тримесечие на 2014 година. Това сочат данни на Националния сатистически институт (НСИ).

В ръководството на Евростат за тримесечните национални сметки експресните оценки за БВП са дефинирани като:
„...най-ранната картина на икономиката, представена в съответствие с концепциите и дефинициите на Системата на националните сметки, данните за която се произвеждат и публикуват във възможно най-кратки срокове, след края на отчетното тримесечие, като се използва ограничена и непълна информация в сравнение с традиционно разработваните тримесечни показатели на националните сметки...".

От института поясняват че експресните оценки за БВП се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори (обект на последващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна
информация.

Разработените експресни оценки за третото тримесечие на 2014 г. са подготвени в срок от 45 дни след отчетния период. Те са представени в стандартен формат за публикуване на тримесечните данни на националните сметки - стойностен обем в текущи цени, относителни дялове на компонентите в състава на БВП и темпове на прираст, получени от сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие и спрямо същото тримесечие на предходната година.

Според експресните оценки на НСИ за третото тримесечие на 2014 г. БВП в номинално изражение достига 22 410 млн. лева (табл. 1 от приложението). Реализираната добавена стойност през третото тримесечие на 2014 г. е 19 074 млн. лева.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (70.7%), което в стойностно изражение възлиза на 15 845 млн. лева. През третото тримесечие на 2014 г. бруто капиталообразуването е 4 870 млн. лв. и заема 21.7%
относителен дял в БВП. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай