МВФ вдига цената на пшеницата

Захарта и олиото поевтиняха с 22% за година

МВФ вдига цената на пшеницата | StandartNews.com

София. Помощта от 11 млрд. евро, които ще получи Украйна, може да доведе до поскъпване на пшеницата. Причината е, че за да вземе средствата, Украйна трябва да се ангажира с изпълнението на няколко условия. Те са вписани в договора, който трябва да бъде подписан между Международния валутен фонд и страната. Част от тях предвиждат цените на тока и горивата в Украйна да се вдигнат драстично.

 

Друго изискване е отпадането на мораториума за покупка на земи от чужденци, както и премахването на държавните помощи за земеделците. Това разказа Симеон Елазаров от Софийската стокова борса. Неминуемо изпълнението на тези условия ще доведе до увеличение на себестойността на продуктите, произвеждани в Украйна, потвърди и Васил Симов от ССБ. Според него обаче това може да изиграе положителна роля за българските износители на зърно. В момента най-големите конкуренти на българското жито са именно Украйна и Русия. Корабите, които плават в Черно море, избират на кое пристанище да акостират според това къде ще натоварят най-изгодно, каза Симов.

 

В момента нашите пристанища далеч не са най-евтини, но това може да се промени, ако Украйна подпише споразумението, смятат експертите. Поскъпване може да се очаква и за другите стоки, които произвежда Украйна, в това число и на въглищата, които традиционно се внасят у нас оттам. През последната година обаче се забелязва поевтиняване на повечето стоки, търгувани на стоковата борса. Най-сериозно отстъпление - с 22 на сто, отчитат захарта и олиото, показват данните на ССБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай