Машиностроене и ИТ са хит за привличане на капитали

Машиностроене и ИТ са хит за привличане на капитали | StandartNews.com

В Българската агенция за инвестиции (БАИ) има 14 проекта на обща стойност 340 млн. лв., които предстои да бъдат сертифицирани. В последно време се наблюдава засилена активност от страна на инвеститорите, коментираха от БАИ пред "Стандарт".

Тези проекти са в процес на изчакване на приемането на промените в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), свързани с регламент 651/2014 и новата рамка за предоставяне на държавна помощ, обясниха от БАИ. Част от инвеститорите вече са започнали работа по планираните дейности.

Компаниите, които имат намерение да инвестират в България, са от различни държави, но преобладаващата част от тях са от Европа, казаха от БАИ. Що се отнася до икономическата сфера, която е най-привлекателна, ярко се отличават секторите свързани с машиностроене, електротехника и информационни технологии, заявиха от БАИ.

Промените в закона се очаква да бъдат приети на второ четене до края на месеца. "Промените в закона биха ни дали действащ правилник за прилагане на закона за насърчаване на инвестициите. Този правилник заедно с закона са основата за сертифициране на инвеститорите", коментираха от агенцията.

От БАИ заявиха, че агенцията цели да подпомогне бъдещите дейности на потенциалните инвеститори от България и от чужбина и ще продължава да поддържа тясна връзка с тях за да може плановете им да се превърнат в реалност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай