Брюксел ни налага по-висок данък печалба

Брюксел ни налага по-висок данък печалба | StandartNews.com

Европейската комисия възнамерява да въведе единна долна граница за корпоративен данък в ЕС, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер ще проведе в сряда с другите 27 комисари дебат за бъдещето на корпоративното облагане в ЕС. А темата за минимално корпоративни облагане ще играе сериозна роля, пише медията. За въвеждане на минимален корпоративен данък в ЕС се обявиха Германия и Франция. България има най-ниския корпоративен данък в ЕС от 10%. Ако се въведе минимална ставка, данъкът у нас ще трябва да се повиши. Но решенията за данъчните ставки в ЕС се взимат с единодушие. Досега се знаеше, че ЕС иска да уеднакви само данъчната основа за корпоративното облагане. Единната ставка досега беше отричана от страните от ЕС, но под натиска на т.нар. афера Luxleaks вече е започнало преосмисляне, пише Handelsblatt.

Миналата година стана известно, че Люксембург е предоставял на чуждестранни компании, като американската Amazon, благоприятно данъчно третиране, което вреди на други членки на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай