22:10 ч.

25.07.16

2 мин.

4757

2

0

Бизнесът се раздвижи, заемите чупят рекорд

от Стефан Кючуков |

Бизнесът се раздвижи, заемите чупят рекорд

Само за месец депозитите се увеличиха с 767 млн. лв.


Месец юни е бил изключително добър за банките в страната, става ясно от данните на БНБ. През юни общата сума на отпуснатите банкови кредити се увеличава с 635 млн. лв., което е рекорд от доста време насам. Така общата сума на заемите достига 64,886 млрд. лв. Основно ръстът през юни се дължи на раздвижването на бизнеса. Явно мениджърите гледат по-оптимистично в бъдещето и стартират нови проекти. След увеличение на отпуснатите бизнес заеми през април само с 80 млн., и спад през май с 59 млн., през юни се отчита увеличение на кредитите за фирмите с 298 млн. лв. Така общата сума на заемите на предприятията достига 49,961 млрд. лв.


Сериозно раздвижване има и при заемите за домакинствата. През юни отпуснатите кредити на гражданите нарастват с 96 млн. лв. и достигат 18,174 млрд. лв. Като номинална сума почти еднакъв ръст за месеца от 33-34 млн. лв. се отчита и при потребителските и при жилищните заеми. Другите кредити за домакинствата също нарастват. Общата картина на увеличеното кредитиране през юни се допълва от отпуснатите заеми за финансови компании. Кредитите за тях нарастват с 241 млн. лв. до 1,472 млрд. лв.


При депозитите през юни също има рекордно увеличение. Само за месец гражданите, фирмите и финансовите компании са спестили в банките 767 млн. лв. и общата сума на депозитите достига 64,886 млрд. лв. За месец гражданите спестиха 135 млн. лв., а предприятията - 248 млн. лв.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:16 · 03.08.2016
Ние сме граждани на Република България и трябва да спрем да се надяваме на ,, манна небесна ‘‘, защото живеем в малка държава нашият пазар не е приоритет за икономиките на Франция, САЩ, Русия, Китай или Англия.


За финансовият просперитет на Русия и САЩ ние не сме важни колкото Китай, в това отношение ние никога няма да станем техен приоритет.


Истински можем да си помогнем само самите ние ако се научим всеки гражданин или друг държавен орган да мисли за отечествената фискална система.
Потребител · 12:06 · 26.07.2016
Божее, Боже...това статистиката е велика наука! Как са извъртяли само темата...А истината е, че масово през лятото българите теглят кредит за да отидат на почивка. Е, подпомагат икономиката, но пък какво говори това за платежоспособността на населението и стандарта на живот?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент