България в топ 5 за Плана "Юнкер"

България в топ 5 за Плана "Юнкер" | StandartNews.com

335 млрд. евро са привлечените инвестиции, две трети от тях са частни средства

България е в топ 5 по привлечени инвестиции спрямо БВП по Плана "Юнкер". Страната ни е на 4-то място след Гърция, Естония и Литва и преди Финландия.

От юли 2015 г. Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), познат и като Плана „Юнкер", е привлякъл 335 млрд. евро допълнителни инвестиции в ЕС. Това е повече от първоначалната цел от 315 млрд. евро, определена през 2015 г., когато ЕФСИ предостави съдействие за преодоляване на недостига на инвестиции заради на финансовата и икономическата криза, посочват от Еврокомисията.

Очаква се 700 000 малки и средни дружества да се възползват от достъп до финансиране. Заради успеха на ЕФСИ, Европейският съвет и Европейският парламент се споразумяха за удължаване на неговото действие, както и за увеличаване на мащаба му на 500 млрд. евро до края на 2020 г.

По оценка на икономическия отдел на ЕИБ, дейностите по ЕФСИ вече са подкрепили над 750 000 работни места. Изчисленията показват, че благодарение на плана БВП на ЕС вече се е увеличил с 0,6 %, като се очаква до 2020 г. увеличението да бъде 1,3 на сто.

Две трети от привлечените 335 милиарда евро са частни средства. Измерено спрямо размера на икономиката, най-голямо е въздействието в държавите, които бяха тежко засегнати от кризата - Кипър, Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай