Застрахователите с достъп до данни на МВР

Застрахователите с достъп до данни на МВР | StandartNews.com

Застрахователите ще могат да ползват данните от информационните масиви на МВР, което ще ускори издаването на полиците по Гражданска отговорност. През 2016 г. значително се модернизираха информационните системи на застрахователния пазар, се посочва в отчета на КФН за темите, по които е работила през 2016 г. С въвеждането на данните от талона на превозното средство автоматично се попълват и данните в полицата, което ще намали грешките и е в интерес на потребителите. По отношение на Гражданската отговорност вече функционира и база данни за предявените и изплатените претенции от всички застрахователи, което дава възможност на КФН в реално време да следи движението по всяка предявена претенции и освен това да има ясна представа за резервите на отделните застрахователи и капацитета им да изплащат обезщетения по Гражданска отговорност и Автокаско.

ОСИГУРИТЕЛЕН НАДЗОР

В областта на допълнителното пенсионно осигуряване положихме значителни усилия за подобряване на нормативната уредба, като за съжаление голяма част от нашите идеи не получиха законодателна подкрепа, посочват от КФН. Въпреки това не може да не се отчетат влезлите в сила изменения относно намаляване размера на събираните от пенсионноосигурителните дружества удръжки от всяка осигурителна вноска с 0,25% годишно до достигането на 3,75% през 2019 г. и такси за управление на средствата на осигурените в задължителните пенсионни фондове лица с 0,05% годишно до достигането на 0,75% през 2019 г.; отпадането на таксата при прехвърляне на средствата от един фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване в друг и др.

Към настоящия момент в Народно събрание е внесен законопроект, с който се предлагат редица важни промени в Кодекса за социално осигуряване – усъвършенстване на режима за инвестиране на средствата на пенсионните фондове с цел създаване на възможности за постигане на по-добра доходност при управление на средствата на осигурените лица, завишаване на изискванията към управлението на пенсионноосигурителните дружества, засилване на контролните функции на банките, в които се съхраняват активите на пенсионните фондове, завишаване на изискванията по отношение компетентността на осигурителните посредници, увеличаване на размера на санкциите и диференциране на техния размер според вида на нарушението и др.

ИНВЕСТИЦИОНЕН НАДЗОР

Създаден бе Съвет за развитие на капиталовия пазар, пише още в отчета на КФН за 23016 г. Съветът предложи Стратегия с конкретни мерки, които биха обърнали неблагоприятната посока на развитие на фондовата борса от последните години и могат да окажат полезно въздействие върху икономиката като цяло. Със законодателна промяна стана възможна появата на пазара на първия български борсово-търгуван фонд.

За да привлечем нови играчи на пазара подготвихме промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа, пише още в отчета на КФН. Ще се опише процедурата за промяна на условията на облигационна емисия, което ще повиши прозрачността и ще даде допълнителна защита на инвеститорите. Така ще бъдат отстранени някои сериозни дефекти при търговията с корпоративни облигации, които са констатирани отдавна, но едва сега се отстраняват.

Инвестиционните посредници ще бъдат задължени все по-задълбочено да информират своите клиенти за рисковете от борсовата търговия. Чрез използването на тайни клиенти ще може да видим дали посредниците отговорно изпълняват тези изисквания, посочват от КФН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай