Расте търсенето на кредити над 10 хил.

При бизнеса сериозно увеличение има при финансиране от микро фирми

Расте търсенето на кредити над 10 хил. | StandartNews.com

Отпуснатите кредити на гражданите нарастват с 481 млн. лв. през второто тримесечие на годината и достигат 19,26 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Но ръст се отчита при заемите за домакинствата за над 10 хил. лв. Докато при по-малките кредити има спад. Явно расте търсенето на финансиране от хората с високи доходи, които могат да си позволят да изплащат по-големи заеми и искат да си купят нова кола или жилище, или пък да си направят основен ремонт на дома. А за целта са необходими суми над 10 хил. лв. Най-голям скок всъщност има при кредитите за граждани за суми над 1 млн. лв. През второто тримесечие на годината те се увеличават с 91 броя, или с близо 40% до 321 броя. Това е абсолютен рекорд на отпуснатите милионерски кредити на граждани като за година броят им е скочил близо четири пъти. Тези 321 души са получили от банките заеми общо за близо 500 млн. лв. При кредитите за домакинствата на стойност между 500 хил. и 1 млн. лв. също има сериозен ръст. За три месеца те се увеличават с 90 броя, или с 13% и достигат 790 броя. А за година се удвоява както броят им, така и общата отпусната сума с тези големи кредити, която достига 546 млн. лв.

Най-голям ръст в броя на отпуснатите кредити за граждани през второто тримесечие на годината има при тези за суми между 25 хил. и 50 хил. лв. От март до юни тези заеми се увеличават с 3 425 броя и вече надминават 110 хил. Чрез тях на гражданите са отпуснати над 3,94 млрд. лв., или 20% от цялото финансиране за домакинствата. Оказва се, че тези заеми набират най-борзо популерност сред населението. Това са пари, с които човек може да си вземе чисто нов автомобил, или да доплати към спестяванията си за да си купи жилище.

При по-малките кредити за домакинствата до 10 хил. лв. обаче се отчита спад. Тези заеми все още са най-много и към края на юни наброяват 2,277 млн. Това са над 87% от всички кредити за домакинствата. С тях обаче са отпуснати само 20% от целия обем на банковите заеми за гражданите. Явно при нужда от по-малки суми в брой хората все по-често разчитат на спестяванията си, или пък се обръщат към фирми за бързи кредити, вместо да търсят пари от банка.

При кредитирането за бизнеса се отчита ръст, както при най-малките, така и при големите кредити. През второто тримесечие на годината заемите за бизнеса за суми над 1 млн. лв. се увеличават със 115 броя и достигат 4812 броя. С кредитите за над 1 млн. лв. на фирмите са отпуснати общо 22,283 млрд. лв. Това са над 71% от целия обем на кредитирането за бизнеса. Оказва се, че най-големите компании, които взимат най-големи заеми, са решаващи за целия пазар на банковото кредитиране. Най-голям ръст обаче има при микро заемите за фирми на стойнност до 1000 лв. За три месеца те се увеличават с 3400 броя, или със 7% и към края на юни надминават 52 хил. броя. С тези микло заеми обаче на бизнеса са отпуснати само 8,1 млн. лв., или колкото един заем за голяма компания. Но увеличението както на големите, така и на малките заеми за фирмите е добър знак за родната икономика и може да доведе до разкриване на нови работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай