Пишат нови правила за осигуровките

Пишат нови правила за осигуровките | StandartNews.com

Нови правила ще предложи Министерството на финансите по отношение плащането на осигуровки за доходите в натура, които получават шефове и служители във фирмите. В момента за получени в натура доходи се дължат осигуровки. Но скоро от МФ ще предложат нормативни промени, които да облекчат бизнеса, стана ясно на семинар на НАП за промените в данъчните закони. В момента фирмите имат право на избор при облагането на доходите в натура. Първият вариант е за тях да се плащат данък върху доходите и осигуровки. А вторият е разходите на фирмата за предоставяне на тези доходи да се облагат с окончателен данък в размер на 10%. С промените, които МФ ще предложи, при втория вариант няма да се плащат и осигуровки.
Който и режим за облагане на доходите в натура да избере една фирма, той ще трябва да се прилага за всички шефове и служители. Освен това тези варианти на облагане важат само за управители и служители, а не за собственици, които ползват фирмени активи, но не работят в предприятието.
Облагането с 10% на разходите за фирмените активи, които се използват и за лични нужди, трябва да е в същото съотношение, което е избрано за лично ползване при изчисляването на ДДС. Ако фирма избере фиксираното в закона съотношение 50:50 и облага с 10% само половината от разходите за активите без да води документация за реалното им използване за лични нужди, няма да може за тях да ползва данъчен кредит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай