КТБ става държавна (ОБЗОР)

КТБ става държавна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Хората да са спокойни за парите си, призоваха от БНБ

София. КТБ става държавна. Новият й собственик ще бъде Българската банка за развитие. Пари в затворения трезор ще налее и Фондът за гарантиране на влоговете. Решението за това бе обявено вчера от БНБ. Управата на Централната банка реши да отпише целия капитал на досегашните акционери и да отнеме напълно техните права. Това се отнася за "Бромак" ЕООД, зад което стои Цветан Василев с 50,66% от акциите на банката, "Бългериан Акуизишън къмпани" със седалище в Люксембург (30,35%) и руската "Внешторг банк" (ВТБ) с 9,9%. Мярката важи и за "Креди Агрикол" България, която съвсем наскоро стана 100% собственост на КТБ. Дъщерното дружество също е поставено под особен надзор, а в него влязоха квестори. "Искаме хората да са спокойни за парите си и за цялостното състояние на българската банкова система", казаха за "Стандарт" от БНБ. Оттам съобщиха още, че гишетата на двете банки ще бъдат отворени за клиенти на 21 юли.

Държавна инжекция в КТБ

Държавата взема КТБ и дъщерното й дружество "Креди Агрикол" България. Управителният съвет на БНБ реши днес да отпише целия капитал на досегашните акционери в банковата група и да отнеме напълно техните права. Към момента на затварянето акционери в КТБ са "Бромак" ЕООД, зад което стои Цветан Василев с 50,66% от акциите на банката, "Бългериан Акуизишън къмпани" със седалище в Люксембург (30,35%) и руската "Внешторг банк" (ВТБ) с 9,9%. "Креди Агрикол" България пък е 100% собственост на КТБ. Така Цветан Василев, фирмите около него, както и ВТБ, скоро няма да са собственици на двете банки.

На тяхно място БНБ вкарва като акционер държавната Българска банка за развитие (ББР), както и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. С тяхната финансова инжекция ще се увеличи капиталът на банковата група. Това на практика означава одържавяване на двете частни кредитни институции.

Възможността ББР и Фондът за гарантиране на влоговете да увеличат капитала на частна банка е разписана в Закона за кредитните институции. Там е посочено, че ако една банка е под специален надзор, БНБ може да разпореди увеличение на капитала й с нови акции, които да бъдат придобити от ФГВБ или посочена от централната банка финансова институция.

Все още не е ясно колко голяма е ликвидната дупка в частния трезор и съответно колко пари трябва да налее държавата в тях. Според неофициална информация от банката до затварянето й в 11,40 часа на 20 юни, петък, са били изплатени над 1 млрд. лв. В този ден ръководството на КТБ отправи писмо до БНБ, че не е в състояние да изплаща повече парите от депозитите на граждани, които закриват сметките си в частния трезор. Опашки се виеха пред офисите й цяла седмица преди това.

Днес от БНБ заявиха, че е направен подробен анализ на ситуацията и решението за поставянето на КТБ под специален надзор е напълно оправдано.

Днес БНБ обяви, че затваря и дъщерното дружество на КТБ - търговска банка "Виктория", която все още е със старото си име "Креди Агрикол" България ЕАД. Особеният надзор е за 3 месеца. Назначени за квестори са Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчева, а членовете на управителния и на надзорния съвети на "Креди Агрикол" България са отстранени от длъжност. Те, както и квесторите на КТБ - Христина Стамова и Славяна Данаилова, назначени в петък, имат срок от 10 дни да възложат и осъществят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор. Според Закона за кредитните институции БНБ има право да предприеме всички тези мерки в случаите, когато възниква съмнение, че дадена банка не може да изпълнява лиценза и задълженията си по него и така застрашава парите на вложителите си.

"Недостигът на ликвидност в банковата група КТБ е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор", се казва в съобщението на Централната банка, публикувано на нейната интернет страница.

"Креди Агрикол" и КТБ ще бъдат отворени на 21 юли в 9 часа, пише още там. Както и че в тези си действия БНБ има пълната подкрепа на правителството.

Оманци искат среща с Искров

Оманският фонд, който държи около 30% от капитала на КТБ АД, е поискал да се срещне в понеделник с управителя на БНБ Иван Искров. Това съобщи бившият банкер и министър на финансите Стоян Александров. Оманците са пратили писмена позиция, че са готови да подкрепят банката. Вече стана ясно, че е възможна сделка между руския гигант "Внешторбанк" (ВТБ) и КТБ. Руската държавна банка заяви, че е готова за преговори, защото иска да помага на КТБ.
Между акционерите на КТБ може да има несъгласие, каза още Стоян Александров. Може ВТБ да искат да я купят, пък Оманският фонд да кажат: "Не, ще я стабилизираме".

Глоби и наказания за вредни слухове

Комисията за финансов надзор ще налага глоби за изказвания, които влияят негативно на капиталовия пазар. Включително и по адрес на КТБ и всяко публично дружество, върху чиято стабилност повлияят коментари, слухове, манипулативна информация и т.н. Това заяви пред "Стандарт" източник от КФН. Още в сряда, по повод коментари по отношение на публичното дружество КТБ, от КФН официално заявиха, че разпространяването чрез средствата за масова информация, интернет или по какъвто и да е начин на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа, включително изразяването на манипулативно мнение, разпространяването на слухове или заблуждаващи новини за публичните дружества, представлява пазарна манипулация съгласно Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти. КФН ще следи за спазването на закона и ще санкционира всяко поведение, което може да повлияе на стабилността на капиталовия пазар или отделно публично дружество. Самият зам.-председател на КФН, отговарящ за надзора над инвестиционната дейност, може да се самосезира за всяко изказване и светкавично да санкционира всеки, който се изказва манипулативно, обясняват експертите. Глобите могат да са още по-тежки, ако разпространена информация наистина повлияе върху търговията на борсата или върху конкретно публично дружество. В такъв случай може да бъде потърсена и персонална наказателна отговорност, казва законът.

Забраната за търговия с акции на КТБ на борсата може да бъде удължена, ако това се налага, казаха източници на "Стандарт". В петък, след като БНБ постави под специален надзор КТБ, от КФН разпоредиха на борсата да спре търговията с книжа на банката до сряда, 25 юни, включително.

Кабинетът казва за блокираните сметки утре

Кабинетът ще излезе с общо решение за всички бюджетни и общински сметки, блокирани в КТБ, докато банката е под особен надзор. Как ще се процедира ще стане ясно днес, научи "Стандарт". Пенсионери, магистрати, учители, лекари, общинари и наети от местната власт работници, чиито сметки са в КТБ, от петък се чудят как ще получат парите си. Близо 6000 са възрастните, чиито пенсии минават през затворената банка. До 7 юли, когато Националният осигурителен институт (НОИ) започва по график да изплаща парите за старост, ще има решение за тях, уверяват източници от кабинета "Орешарски".

Проблемът с пенсиите, превеждани през КТБ, е обсъден още в петък, когато БНБ взе решението да постави под специален надзор банката за срок от три месеца. "Нямаме притеснения. Най-логично е да ни бъде предоставена сметка в друга банка, по която да преведем пенсиите им", коментира пред "Стандарт" шефът на НОИ Бисер Петков. Той посочи, че същото важи и за краткосрочните обезщетения за безработица, майчинство и болнични, получавани по банкова карта на КТБ.

Магистратите от Административния съд в Стара Загора също са със сметки в КТБ още от 2007 г.
"По график получаваме заплатите си последната седмица на месеца, надяваме се така да бъде и през юни", заяви вчера Ивелина Колева, съдебен администратор на Старозагорския административен съд. Късно в петък след обяд, буквално половин час преди края на работния ден от ВСС поискали от ръководството на Административния съд да предложи клон на някоя банка в Стара Загора, която да обслужва съда временно. "Никой не ни е подсказвал коя банка да предложим, а и ние нямахме време да помислим, но се спряхме на Сосиете женерал Експресбанк", допълни съдебният администратор Евелина Колева.

Общини питат какво да правят

Правителството да се намеси и да каже какво да правим. Това призова кметът на Сунгурларе Георги Кенов. Всички банкови сметки на общината са в КТБ и на практика блокирани от петък. В края на следващата седмица 420 общински служители, сред които и учителите, трябва да получат заплатите си. Община Сунгурларе обаче няма как да им ги преведе. В касата има само 15 000 лв. в кеш, заделени за крайни случаи. Те ще бъдат използвани за отстраняване на щетите от пороите и наводненията, които заляха преди дни село Манолич. "Да се смени обслужващата банка на една община е трудна работа. Необходимо е решение на общинския съвет и от държавата", казва Кенов.
В Сливен също имат сметки в КТБ, но не очакват сериозни проблеми, заяви пред "Стандарт" кметът на общината Кольо Милев. "Заплатите ни не са там, а в друга банка. Същото е и с европейските пари. С останалите разплащания може да има известни забавяния, но не очаквам сериозни проблеми", каза Милев.

"Стандарт" научи, че всички учители от общински училища в Сливен получават заплатите си чрез КТБ. "Не очаквам да има проблеми със заплатите на колегите, които трябва да бъдат дадени в края на другата седмица", заяви пред "Стандарт" Мариана Милева, директор на ПМГ "Добри Чинтулов" в Сливен.

Англия спаси Роял Банк ъф Скотланд и Лойдс

Схемата за одържавяване на закъсали банки не е измислена вчера или онзи ден. И приложението й води до доста добри резултати. Точно преди 4 години английското правителство я приложи за спасяване на два от най-старите трезори на Острова - Роял Банк ъф Скотланд (RBS) и Лойдс. Англия изкупи дяловете на двете банки, оздрави ги, а миналата година продаде 6% от притежаваните от нея акции. Сега тя притежава 32,7%. От RBS все още притежава 81%. И двата трезора от м. г. са на доста добра печалба.

Национализация на банки имаше и в САЩ през 2008-2009 г. Първо бе национализирана голямата застрахователна компания AIG. Кризата с AIG се насложи с фалита на четвъртата по големина американска инвестиционна банка Лемън Брадърс и с покупката на Мерил Линч от Банк ъв Америка. Няколко месеца по-късно правителството отпусна средства за инвестиционните Ситигруп и Банк ъф Америка, което бе окачествено от банкери, цитирани от Блумбърг, като фактическа национализация.

Най-фрапиращият случай беше през декември 1996 г., когато БНБ купи за 1 лев закъсалата Агрибизнес банк на двамата пловдивски брокери Христо Александров и Христо Данов.

Василев купи "Виктория" на дъщеря си

Сделката между КТБ и "Креди Агрикол" за продажбата на българското поделение на френския трезор бе подписана в края на януари. В началото на май КТБ получи зелена светлина от БНБ за придобиването. Според публикуваната тогава заповед на подуправителя на БНБ Цветан Гунев КТБ придобива 100% от акциите с право на глас в "Креди Агрикол България" ЕАД в размер на 92 090 621 лв. Тогава беше обявено, че КТБ ще финансира сделката изцяло със собствени средства. Договорът за прехвърляне беше подписан в средата на юни и беше обявено, че "Креди Агрикол България" ще бъде преименувана в "Търговска банка Виктория".

В Управителния съвет на дъщерното на КТБ дружество влезе дъщерята на Цветан Василев - Радосвета Василева. Към 30 септември 2013 г. активите на "Креди Агрикол България" са близо 500 млн. лв., а собственият й капитал - 31,5 млн. лв. Финансовият й резултат е отрицателен с близо 11 млн. лева. Банката отчита загуби от 5 г. насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай