Какво накара най-футболната нация да се бунтува срещу Мондиала?

Какво накара най-футболната нация да се бунтува срещу Мондиала? | StandartNews.com

„Стандарт" и www.ewminteractive.com започват нова рубрика, предлагаща различен от общоприетия поглед върху финансовите пазари и връзката им с редица финансови, макроикономически, политически и социални събития по света. В предстоящите статии ще получите интересни анализи и неочаквани отговори на въпроси като „могат ли кризите да бъдат предвиждани и кой е виновен, когато те настъпят?", „какво причинява националистическите настроения в определени региони по света?" или „каква е истинската причина най-футболната страна в света да се бунтува срещу световното първенство по футбол?". А ако отговорът на всички тези въпроси се окаже един и същ? Проследете в най-новата рубрика на „Стандарт".

Футболен фен ли сте? Ако да, вероятно сте чакали с нетърпение юни 2014 г. И вероятно сте се притеснявали поне малко, че тогавашните бунтове могат да провалят първенството.

Преди началото му новините от Бразилия по всички медии ставаха от лоши по-лоши с всеки изминал ден. За да илюстрираме сериозността на събитията, ще цитираме някои от водещите световни издания, следящи темата.

„Световното в Бразилия е пред провал, заради растящия брой на жертвите на протестите" – The Guardian

"Бразилия ударена от бунтове, в протестната вълна се включват анархисти" – The Telegraph

"Протестна вълна от демонстрации в Бразилия, изгорени гуми и блокирани магистрали в опит да се привлече внимание към важността на образованието и бедността пред тази на Световното първенство по футбол" – Daily Mail

Тези и подобни на тях събития се случваха месеци, седмици и дни преди откриването на Мондиала. Чудейки се за причината, хората търсеха отговор на въпроса „защо". Защо това се случва? Отговорът беше, че хората са недоволни от икономическата ситуация – бедност, бездомничество, безработица. Разбира се, че са недоволни. Но тези проблеми не изникнаха изведнъж точно преди първенството. Тези проблеми в икономиката на страната домакин бяха налице години наред преди това. Така че правилният въпрос не трябва да е просто „защо", а „защо сега?" Големите медии могат да Ви кажат безброй причини защо хората са недоволни, но не и да обяснят защо бунтовете се случиха точно тогава.

За щастие не сме задължени да разчитаме единствено на гледната точка на новинарските емисии. Науката Социономика би могла да ни е от полза. Нейният основен постулат гласи, че социалните настроения предизвикват финансови, макроикономически, политически и СОЦИАЛНИ събития, противно на общоприетото мнение, че такива събития пораждат социалните настроения.

Социалните настроения се улавят най-добре от пазарните графики. В предишната статия от рубриката Ви показахме как С-вълна от низходящата фаза на пазарния цикъл на руския фондов пазар „съвпада" с протичането на украинската криза. В настоящата статия ще проверим дали бунтовете в Бразилия не се случиха в същата пазарна фаза, но на бразилския фондов пазар. За целта ще използваме графика на бразилския ETF индекс, която ще покаже, че психологическите предпоставки за размириците са били видими дълго преди 2014 година.

Както се вижда, бразилският ETF индекс прави последният си значим връх преди повече от три години и половина. Това означава, че през nоември 2010 г. социалните настроения са били крайно оптимистични. Не помните да сте чували за бунтове в Бразилия по това време, нали?

Ако погледнете графиката отново, ще видите, че оттогава цените се движат надолу, което показва промяната на психологическите нагласи на масите от позитивно към негативно. Следвайки социономичeската логика, нормално е да мислим, че най-лошите възможни прояви на негативните соцални настроения ще съвпаднат с периода от време, когато пазарът е на път към най-ниската си точка, с други думи - по време на вълна С. В този случай индексът направи последното си дъно на 3 fевруари 2014 г. Бунтовете започнаха няколко месеца преди тази дата и продължиха няколко месеца след нея. Съвпадение?

Ако сте вникнали в изложението дотук, вероятно вече сте си отговорили на въпроса, поставен в заглавието. И отговорът е „естественият цикъл на социалните настроения".

Важно е да се разбере, че по всяко време има поводи както за празненства, така и за войни. На кои от тях хората ще обърнат внимание зависи изцяло от психологическата им нагласа в дадения момент. Още по-важното е, че тази нагласа не е произволна или хаотична, а последователна съгласно вълновия модел на Елиът

Прогнозата на EWM Interactive е за предстоящо покачване на бразилския фондов пазар, което вероятно вече е започнало. Предпоставките са за промяна на масовата психология в посока към позитивното. Може би поради това доскоро гневният бразилски народ се ограничи само до едно мирно шествие на недоволството, въпреки унизителната загуба на националния им отбор с 1-7 от Германия и отпадането от трето място след мача с Холандия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай