Защо руските фондови индекси растат, въпреки конфликта в Украйна?

Защо руските фондови индекси растат, въпреки конфликта в Украйна? | StandartNews.com

„Стандарт" и www.ewminteractive.com започват нова рубрика, предлагаща различен от общоприетия поглед върху финансовите пазари и връзката им с редица финансови, макроикономически, политически и социални събития по света. В предстоящите статии ще получите интересни анализи и неочаквани отговори на въпроси като „могат ли кризите да бъдат предвиждани и кой е виновен, когато те настъпят?", „какво причинява националистическите настроения в определени региони по света?" или „каква е истинската причина най-футболната страна в света да се бунтува срещу световното първенство по футбол?". А ако отговорът на всички тези въпроси се окаже един и същ? Проследете в най-новата рубрика на „Стандарт".

В предишната статия се фокусирахме върху еуфорията, завладяваща пазарните участници по време на пазарни върхове, и последвалите разочарование и паника при пазарни сривове. Показахме Ви, че кризите биха могли да бъдат предвиждани, стига човек да познава вълновия модел на Елиът. В настоящата статия ще се фокусираме именно върху низходящата фаза и социалните настроения, които тя предизвиква. Ще ви покажем, че освен началото на криза, началото на растеж също е предвидимо. Досега за по-лесно разбиране, обозначавахме трите низходящи вълни с цифрите 1, 2 и 3. Занапред ще ги обозначаваме с А, B и С. И така...

„Ще използваме възможността да Ви предупредим, че фундаменталната картина вероятно ще сочи към безкраен спад на пазара и конфликтът може би ще е в най-тежката си фаза. Цените би трябвало да започнат да растат, въпреки всичко това." Това е откъс от статията „Няма нужда да чакате Крим", която публикувахме в сайта ни на 13 март 2014.
Когато направихме тази прогноза, графиката на руския фондов индекс MICEX изглеждаше по следния начин:

„Пазарно дъно" означава нивото, на което цената спира пропадането си и започва да се покачва. Както по време на пазарни върхове преобладава екстремният оптимизъм, така при формирането на пазарни дъна, властващи са негативните крайности на човешкото поведение. В случая с Русия, виждате, че конфликтът с Украйна се заражда в края на низходящата фаза – вълна (С). Последният голям връх е от 2011 година. Мирът обаче се задържа, докато не навлизаме в (С) – зоната, в която отрицателните емоции достигат своя предел. Познавайки цикъла, ние знаехме, че след края й пазарът би следвало да обърне нагоре, въпреки насилствените събития в региона. Такъв е естественият ред на нещата. Няма нужда да се впускаме в подробностите на методиката, важно е да се разбере само, че използвайки Вълновия принцип на Елиът, прогнозирахме пропадане до малко под 1200, след което трябваше да последва силно възстановяване, обозначено на графиката със зелена стрелка нагоре.

Доста неща се случиха между Русия и Украйна във времето след като публикувахме тази прогноза. За да илюстрираме сериозността на събитията, ще цитираме някои от най-големите световни издания, следящи конфликта.

„Русия свиква спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, заради „сериозната ескалация на насилие" в Украйна." – USA Today, 2-ри Май 2014

„Русия струпва 40 000 войници край границата с Украйна." – USA Today, 19-ти Май 2014

„Най-кървавият ден от началото на конфликта в Украйна, след като бунтовнически снаряд свали военен самолет, убивайки 49 души." – The Guardian, 14-ти Юни 2014

Сега нека видим как се разви прогнозата ни за руския фондов индекс MICEX по време на тези и други конфликтни събития в Украйна.

Както ясно се вижда, индексът прави дъно малко под 1200, след което започва стабилно да се възстановява, отвеждайки цените над 1500 към момента. Оказва се, че и сривът, и покачването са придружени от нарастващо напрежение между Русия и Украйна, точно както очаквахме.

Обърнете внимание, че докато руските индекси спадаха, големите медии обясняваха това с конфликта между двете съседни страни. Звучи логично. За жалост логично невинаги означава вярно. Защо индексът расте, след като войната все още продължава? Защо в новините вече няма и дума за връзката между пазара и конфликта?

Защото твърдение като „акциите растат заради войната в Украйна" е лишено от всякаква човешка логика. То обаче, притежава огромна доза логика, ако го погледнем през социономическа гледна точка. Новата наука Социономика, основана от Робърт Пректър през 1979 година, прокламира, че социалните настроения предизвикват финансовите, макроикономическите, ПОЛИТИЧЕСКИТЕ и СОЦИАЛНИТЕ събития, обратно на общоприетото схващане, че такива събития пораждат социалните настроения. Ако приведем това твърдение към настоящия пример, можем да кажем, че не войните предизвикват негативните социални настроения, а негативните социални настроения причиняват войните. Тези настроения най-добре се улавят от пазарните графики. Оптимистично настроените хора купуват акции, докато песимистичните, ядосаните и уплашените продават. Така че всяка графика на пазарен индекс не е нищо повече от илюстрация на отношението на хората в даденото време. И познайте какво – тяхното отношение не е произволно или хаотично, то е последователно и образува модел – моделът на Елиът. Ако човек е запознат с него и знае в коя негова фаза се намира в момента, той би могъл да предвиди следващата фаза. Би могъл да формира свои собствени очаквания, без да се влияе от общоприетото схващане или от съветите на експерти. Точно това направихме и ние на 13-ти март 2014 г.

Събитията от реалния живот изостават спрямо пазара. Тъй като той вече обърна посоката си нагоре, това показва, че социалните настроения в конфликтните страни се обръщат към позитивното. Имайки това предвид, ще си позволим да направим още една социономическа прогноза. Може да се очаква конфликтът бавно да започне да затихва и отношенията между Русия и Украйна да се подобрят. Времето ще покаже.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай