Брюксел реже схеми за укриване на ДДС

Брюксел реже схеми за укриване на ДДС | StandartNews.com

Европейската комисия представи нови мерки, с които да се пресекат схемите за ДДС измами, съобщиха от ЕК.

Измамите с ДДС водят до загуба на приходи за страните от ЕС в размер на 50 млрд. евро годишно. За да не се допуска това ЕК планира засилване на сътрудничеството между държавите членки. В Еврофиск — съществуващата мрежа от експерти в ЕС за борба с измамите, ще се въведе онлайн система за обмен на данни. Тя ще позволи на държавите да проверяват данните за трансграничната дейност, а данъчни от две или повече държави ще могат да правят съвместни проверки - особено важно при измами в електронната търговия.

Предвиждат се и нови форми на обмен на данни между данъчните власти и европейските органи OLAF, Европол и новосъздадената Европейска прокуратура при трансгранични дейности, за които има съмнение, че водят до измами с ДДС. Обменът на данни между данъчните и митническите органи ще бъде допълнително подобрен. В момента когато стоки пристигат от страни извън ЕС, с крайно местоназначение в една държава членка, могат да влязат в ЕС през друга, преминавайки през нея транзитно и без за тях да се заплати ДДС, тъй като данъкът се начислява, когато стоките стигнат до крайното си местоназначение. Според ЕК така стоката може да се отклони към черния пазар и да се избегне плащането на ДДС. С новите правила данъчните и митничарите във всички държави членки ще си обменят информация за стоките, влизащи в ЕС.

В автомобилния сектор нови или сравнително нови коли, при които цялата сума е облагаема, могат да бъдат продадени като употребявани стоки, за които ДДС се плаща само върху маржа на печалбата. Затова служителите на Еврофиск ще получат достъп и до данните за регистрация на автомобили от други държави членки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай