98% от колите са с "Гражданска"

98% от колите са с "Гражданска" | StandartNews.com

Над 98% от автомобилите в страната имат задължителната застраховка „Гражданска отговорност", заяви зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление "Застрахователен надзор" Ралица Агайн-Гури.

Броят на застраховките като число, никога не е бил толкова висок, колкото е в момента, допълни тя. До края на декември международният консултант по системата "бонус-малус" трябва да представи своя доклад. След това ще започне подготовката на съответната Наредба за въвеждане на системата, която ще бъде подложена на обществено обсъждане. В резултат шофьорите, които правят нарушения на пътя ща плащат по-скъпа "Гражданска отговорност" от изрядните. Това става възможно след като от ноември стартира съвместен онлайн обмен на данни с МВР, което е сред основните успехи на КФН през годината, коментира Ралица Агайн-Гури. Предстои въвеждането на нова Директива на ЕС за разпространение на застрахователни продукти, като КФН ще засили контролната си дейност спрямо посредниците на този пазар.

Председателят на КФН Карина Караиванова заяви, че промените в Закона за Комисията за финансов надзор, които влизат в сила от началото на 2018 г., дават възможност на ведомството да посрещне с по-голям капацитет нарастващите предизвикателства. "Този закон не е за възнагражденията, а за осъществяването на по-ефективен надзор, тъй като понастоящем не сме в състояние да посрещнем увеличаващите се към нас изисквания", заяви тя. В момента КФН надзирава над 20 хиляди поднадзорни лица, които притежават активи за 28,7 млрд. лв., което представлява 29% от БВП на страната. Карина Караиванова обеща, че след приемането на съответната Наредба новите възнаграждения на ръководството на КФН ще бъдат публично оповестени. Активите на пенсионните фондове са надхвърлили 12 млрд. лв., каза Диана Йорданова, зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Осигурителен надзор".

Нараства и броят на подадените жалби в КФН. Основен дял - около 90%, имат оплакванията от застрахователи, коментира Владимир Савов, член на КФН. Бойко Атанасов, зам.-председател, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност" обясни, че основната задача пред неговото управление е защита на интересите на инвеститорите. Освен това, се предвижда и модернизиране и електронизиране на административните услуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай