20:20 ч.

14.02.18

2 мин.

0

1

0

13 146 лева заплата за шефа на финансовия надзор

от Даниела Казанджиева |

13 146 лева заплата за шефа на финансовия надзор

Най-сетне висши чиновници ще получават заплати, съизмерими с тези на шефовете на компаниите, които надзирават. Според промени в закона за КФН /Комисията за финансов надзор/ от края на 2017 г., възнагражденията на петимата комисари трябва да бъдат не по-ниски от средните за мениджърите в частния сектор в застраховането, пенсионното дело и инвестиционните компании, но не по-високи от заплатите на ръководството на БНБ.


Вчера беше обявено публично възнаграждението на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова, което е 13 146 лв. на месец. Заместник-председателите на надзора /Бойко Атанасов, Ралица Агайн - Гури и Диана Йорданова/ взимат по 12 003 лв., а членът на комисията /Владимир Савов/ получава 11 432 лв. С обявяването на заплатите в КФН Караиванова спази обещание, което даде на 27 ноември 2017 г. Така се дава пример за прозрачност на възнагражденията на висшите служители. Спекулации по темата започнаха през 2013 г. със заплатата на бившия гуверньор на БНБ Иван Искров, за която се спрягаше шестцифрена сума. След назначаването на новия управител Димитър Радев възнагражденията в БНБ бяха оповестени - гуверньорът е с основна заплата от 15 368 лв., подуправителите - с 13 173 лв., а останалите членове на управителния съвет - 4391 лв. До края на миналата година по закон Карина Караиванова получаваше 90% от възнаграждението на председателя на парламента, което беше около 5000 лв.


Сега средното възнаграждение на директориите на дирекции в КФН е 5 133 лв. Актюерите, които са най-търсените финансови специалисти, ще получават средно по 4 500 лв., главните експерти - по 2 893 лв., старши експертите - по 1 989 лв., а младши експертите - 1 472 лв.


Възнагражденията в КФН са определени чрез Вътрешни правила за работна заплата, публикувани на сайта на комисията, съобщиха от КФН.


След промяната в закона, финансирането на Комисията се осигурява изцяло от събираните от бизнеса такси, а не от бюджетна субсидия. КФН вече е събрала 11.5 млн. лв. Бюджетът й за годината е 20 млн. лева, очаква се до края на годината поднадзорните дружества да платят още две вноски. Приходите от наложените глоби не остават в КФН, а се превеждат в бюджета.


Комисията планира да попълни и незаетите бройки от щата. Най-търсени са актюери, IT специалисти и анализатори. Това ще даде възможност за по-бързо производство и по-ефективна работа на регулатора.


Средства ще бъдат насочени и към изграждането на интегрирана система, която да обхване трите надзиравани сектора - инвестиционния, застрахователния и осигурителния.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 12:58 · 15.02.2018
при туземците е така, заплати, постове, титли и никой не носи отговорност
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент