Задълженията на Топлофикация-София към Булгаргаз скочили два пъти за година

Снимка: БГНЕС архив

Задълженията на Топлофикация-София към Булгаргаз скочили два пъти за година | StandartNews.com

Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма вина за нарасналия дълг на Топлофикация-София към Булгаргаз. В рамките на 1 година глобално няма никаква промяна на цената на природния газ. Това каза председателят на регулатора Иван Иванов след обществено обсъждане на правилата за търговия с електрическа енергия, цитиран от Агенция Фокус.

"Това преди всичко трябва да притеснява собственика. Що се касае до задълженията, които "Топлофикация София" има към "Булгаргаз", беше съобщено от изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, че в рамките на 1 година от 1 юни 2017 г. задълженията от около 50 млн. лева към "Булгаргаз" са се увеличили на 100 млн. лв.", уточни Иванов и добави, че в три от тримесечията в периода от 1 юли 2017 г до 30 юни 2018 г. има действително увеличение на цената на природния газ с обща стойност от 7,26 на сто.

През миналата седмица ръководството на държавния газов доставчик обяви, че ще си търси дължимите суми по съдебен ред, след което на среща в Министерството на енергетиката бе постигнато споразумение за поетапно изплащане на дълговете.
На 24 август ще бъде обявено решението на КЕВР за изменение и допълнение на Правилата за търговия с електрическа енергия. Новият проект за промени в правилата за търговия с електрическа енергия е свързан реорганизация на работата на балансиращия пазар, с регламентиране ролята на Фонда за сигурност на електроенергийната система, както и с възможността да се спира токът на потребители, които имат задължения към стари доставчици, припомня "Капитал".

Една от заложените промени е възможността доставчик на електроенергия да поиска спиране на ток на даден потребител, дори той да се снабдява от другаде. В тези случаи мрежовият оператор, към който е отправено искането, уведомява клиента и новия доставчик не по-късно от 5 работни дни преди датата на прекъсването. Той не може да откаже спиране на тока, а отговорността за вреди при неоснователно прекъсване е на самия ищец.

Промените в правилата за търговия с електрическа енергия ще уреждат и новата роля на Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС), който ще събира всички постъпления от цената. Предвидено е Електроенергийният системен оператор да отстранява от пазара търговци и производители на ток, които не са заплатили в срок сумите към ФСЕС от "Задължения към обществото".

Ще има също така реорганизация в работата на балансиращия пазар и по-конкретно на структурата на балансиращите групи. Съществуващият сега модел на нормативно определени специални балансиращи групи частично може да отпадне, като занапред се дава право на избор на някои координатори дали да продължат да бъдат такива, или да участват в балансираща група с друг координатор.

Предоставят се и по-разширени възможности за търговските участници да намалят допълнително небалансите си, като няколко балансиращи групи се обединят чрез общ финансов сетълмент. Очаква се новите правила да създадат необходимите условия за фактическото участие на ВЕИ производителите и на мрежовите оператори в борсов пазар, което е пореден етап от процеса на пълна либерализация на сектора. По този начин ще се увеличи ликвидността на енергийната борса, а оттам и стабилността и прозрачността на пазара, аргументират се авторите на промените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай