Студен резерв по заповед: "Дръпнете шалтера"

Студен резерв по заповед: "Дръпнете шалтера" | StandartNews.com

Студеният резерв на България вече ще се гарантира не само от ТЕЦ-ове, а и от самите консуматори на електроенергия, и то по заповед. От началото на юли най-големите индустриални потребители първи ще започнат да участват в осигуряването на студен резерв. Това предвижда изменение на правилата за управление на електроенергийната система (ЕЕС), подготвяни от Електроенергийния системен оператор" (ЕСО), с които министър Теменужка Петкова запозна част от бизнеса.

ЕСО внесе предложение в Министерството на енергетиката за увеличение на студения резерв за регулаторния период 2018/2019 г. от досегашните 600 МВт на 650 МВт. Според правилата на ЕNTSO-E обаче студеният резерв трябва да бъде или 20% от максималния зимен товар, или в размер на най-голямата мощност, която може да излезе от строя. За България това значи осигуряване на резерв между 1600 МВт (20% от 8000 МВт) и 1040 МВт (колкото е повишената мощност V блок на АЕЦ "Козлодуй"). Неотдавна обаче бизнесът скочи срещу увеличаването на студения резерв, тъй като това ще вдигне разходите за енергия с 200 млн. лв. годишно. Поради това ЕСО предложи увеличение на резерва само с 50 МВт, компенсирано с активното участие на индустриалните потребители. На практика това означава препрограмиране на производството на някои от тях извън пиковите часове или намаляване на потреблението им по заповед при висок товар в определени часове и дни.

Участието на потребителите в осигуряването на студения резерв е заложено още в Директива 27/2012 г. и след година-две ще обхване и всички потребители. Целта е намаляване на разходите за студен резерв и постигане на висока гъвкавост при управление на ЕЕС.

Как ще се постигне това у нас обаче все още не е ясно, но най-вероятно големите бизнес консуматори ще се явяват на търговете за осигуряване на студен резерв като ТЕЦ-овете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай