21:30 ч.

22.11.17

2 мин.

0

3

0

Сипваме гориво от тор, слама и олио

от Стефан Кючуков |

Сипваме гориво от тор, слама и олио

Гориво, произведено от тор, слама или олио ще се сипва в дизеловите автомобили. С предложени от кабинета промени в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се урежда използването в транспорта на биогорива от ново поколение, като целта е да се изпълнят директивите на ЕС. Лицата, които пускат на пазара течни горива от нефтен произход в транспорта, са длъжни да предлагат горивата за дизелови и бензинови двигатели смесени с биогорива. Като от 1 септември 2018 г. горивото за дизелови двигатели трябва да е със съдържание на биодизел минимум 6%, като поне 1% от биодизела да бъде биогориво от ново поколение, предвижда проектът.


Биогоривата от ново поколение са разделени на такива от тип А и тип Б. Към първите са включени горива, които са произведени от слама, животинска тор, утайка от пречиствателни станции на води, суров глицерин, гроздови джибри и винена утайка, орехови черупки, шушулки, кочани от царевица, както и водорасли, отглеждани на сушата. Горивата от ново поколение от тип Б са използвано олио за готвене и животински мазнини.


Горивото за бензинови двигатели ще трябва да бъде със съдържание на биоетанол или етери, произведени от биоетанол от минимум 7%, пише в подготвените промени в закона. А от 1 март 2019 г. съдържанието на биоетанол или етери в горивото за бензинови двигатели трябва да е поне 9%.


От мотивите към проектозакона става ясно, че според Европейската комисия предоставяната в периода след 3 май 2011 г. оперативна помощ за производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници (ВИ) под формата на преференциални цени за изкупуване на произведената от тях електрическа енергия, представлява неправомерна държавна помощ. Като според ЕК това се дължи на факта, че местното производство на ток от ВИ се подпомага чрез компонентата „зелена енергия", която се начислява върху цялото количество електрическа енергия от ВИ, потребено в страната (което включва и потреблението на произведена в други държави от ЕС). Брюксел обаче няма да повдига обвинения към България при две условия. Първото е промяна в Закона за енергетиката (ЗЕ) и премахване на компонентата към цената "задължение към обществото", отразяваща разходите за изкупуване на ток от ВИ (компонента „зелена енергия") за произведена в други страни от ЕС и потребена в страната електрическа енергия. Второто условие е определяне на компенсацията за периода от 1 юли 2011 г. до влизането в сила на измененията в ЗЕ, която да бъде инвестирана за изграждането на нов междусистемен електропровод 400 kV от подстанция "Марица изток" в България до подстанция "Nеа Santa" в Гърция. Като тази компенсация са периода от 1 юли 2011 г. до 30 април 2016 г. възлиза на 1,146 млн. лв. (588 хил. евро). А за периода от април 2016 г. до влизането в сила на промените в закона ще бъде определена от КЕВР.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:51 · 23.11.2017
Цивилизования свят минава на електрически коли, а тези цървули за биодизел говорят .Тоя биодизел вече остаря ,вие на сте в час изобщо.
Потребител · 12:59 · 23.11.2017
@Потребител Да обаче се оказа че електрическата замърсява повече от нормална бензинова кола. Важно е да се каже тока от какво се произвежда а в България голяма част е от марица изток. Горене на въглища.
Потребител · 21:46 · 22.11.2017
лайна с праз става страшна смeс, икономия на гориво
Кючук, тази снимка дeто си я откраднал от нeта си заври снопа в твоя аспух умирисан
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент