Петкова: За Белене най-лошият сценарий е нищо да не се прави - Енергетика - Стандарт Нюз


10:00 ч.

21.11.17

3 мин.

0

9

0

Петкова: За Белене най-лошият сценарий е нищо да не се прави

от редактор |

Петкова: За Белене най-лошият сценарий е нищо да не се прави

"При инвестирани до момента над 3 милиарда лева в проекта АЕЦ „Белене" и оборудването, което стои на площадката, не знам кой би поел отговорност нищо да не се предприеме". Това каза по бТВ енергийният министър Теменужка Петкова, където тя коментира доклада на БАН във връзка с проекта „Белене".


„Това, което БАН прави като извод в доклада, е, че най-лошият сценарий е, ако нищо не се предприема", каза Петкова.


„БАН смята, че продажбата на оборудването трябва да бъде последната опция, която трябва да бъде разгледана", изтъкна министърът. „Предишното старо оборудване за проекта АЕЦ „Белене" беше върнато обратно на руската страна и беше продадено за жълти стотинки", припомни тя.


„БАН не разглежда вариант, в който ще се наложи допълнителна инвестиция от страна на държавата. Ние разполагаме с най-ценното за този проект - с площадка, която е лицензирана, с оборудване, което сме платили, и с нотификация на проекта", подчерта Петкова.


„10,5 млрд. евро са червената линия, която БАН смята, че не трябва бъде прекрачвана от гледна точка на разходите, които трябва да бъдат инвестирани в проекта.Отделно от това БАН казва, че лихвата трябва да е под 4,5%, а съотношението дълг - собствен капитал да е 70:30", поясни министърът.


„БАН определено казва, че има варианти, в които проектът е финансово жизнеспособен", изтъкна тя.


Енергийният министър поясни, че БАН разиграва няколко сценария. Единият е с максимален размер на разходите, с лихва над 4,5% и съотношение дълг – собствен капитал, различно от това, което БАН посочва. Там са разиграни 90 комбинации. „Когато разходите са максимално завишени, тогава проектът е финансово нежизнеспособен в нито една от 90-те комбинации. Но в другите сценарии се оказва, че проектът е финансови жизнеспособен", разясни Петкова.


Ако започнем да изграждането на АЕЦ „Белене" през 2019 г., тя ще бъде готова през 2028 - 2029 г., стана ясно още от думите на енергийния министър.


Според нея не се изключва нито един вариант, а без „Росатом" този проект няма как да бъде реализиран. „Все пак „Росатом" е конструктор на проекта, те са производители на това оборудване и без „Росатом" много трудно бихме направим каквото и да било", каза Петкова.


Тя допълни, че съхранението на оборудването се осъществява на площадката на АЕЦ „Белене" и не изисква кой знае какви инвестиции или специални знания и умения. „Но за да бъдем абсолютно сигурни, че то ще се съхранява по начин, който ще гарантира неговото качество, НЕК ще подпише договор с „Атомстройекспорт", който да ни гарантира, че те ще правят преглед и надзор по отношение на съхранението на оборудването", посочи енергийният министър.


Тя изрази надежда скоро тези разговори.да започнат, за да има яснота по темата в обозримо бъдеще.


Петкова не се съгласи с твърденията на бившия енергиен министър Румен Овчаров, че оборудването за АЕЦ „Белене" стои под открито небе.


„Оборудването се съхранява, както е разписано в стандартите на заводите производители, така че опасенията са напълно неоснователни", категорична беше тя.


„Съществува вариантът с използването на реакторите, или на единия от тях, за седми блок на АЕЦ „Козлодуй", но това трябва да бъде следващ вариант, ако първият не се реализира успешно", отбеляза енергийният министър.


„Мисля, че цената на електрическата енергия ще остане такава, каквато регулаторът я е определил", заяви тя във връзка в началото на зимния отоплителен сезон.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 02:05 · 23.11.2017
Ядрената енергия е най евтина и чиста, но на някои не им е удобно да сме енергиен износител
Потребител · 18:13 · 21.11.2017
А да има някой некадърен министър осъден да заплати 3 лв за тези закопани 3 милиарда? Когато става въпрос за заплати, еша си нямат, а когато трябва да се носи отговорност - материала плаща масрафа. Няма прокуратура, няма държава.
Потребител · 11:56 · 21.11.2017
генералната грешка вече е направена - не трябваше да се прекъсва договора с Росатом, защото сега за "бутафорното" оборудване , което е доставено и се съхранява от нас, Росатом винаги може да каже , че е допусната грешка при съхранението. Слушайте др. Румен Овчаров , той има опит в взаимните отношения.
Потребител · 15:30 · 21.11.2017
@Потребител Оборудването не е бутафорно, но политиците на България са.
Потребител · 11:47 · 21.11.2017
Отглeдаи си "социалисти",пусни ги на воля да сe налудуват и накрадят с биуджeтни пари,а послe си лопаи главата и глeдаи как щe ти спрятат вот слeд вот на нeдовeриe!Това e картинката в БГто и на профeсора Иво нe само,чe нe трябва да му сe иска оставката,а трябва да го проихвeдат в акадeмик!Защото само мeсeци слeд като влeзe в столeтницата,стигна до златния извод за 80тe процeнта,които явно бeшe базиран на наблиудeниeто върху съпартиицитe му !Лопаитe си главитe за рeакторитe,а тeзи които ги напоръчаха сe пeкат на плажа и си харчат рушвeтитe!
опетков · 11:32 · 21.11.2017
Тази министърка трябва да бъде незабавно сменена! Най-доброто за Белене е да се даде за скрап. А това, че старото оборудване е било продадено за жълти стотинки е най-малката грижа. Парите вече са дадени и трябва да забравим за тях. Как така се оказа, че БАН са най-авторитетната институция в държавата по отношение на енергетиката“ Къде са другите специалисти? Някой пак ще си пълни джобовете с комисионни и ние пак ще духаме супата.
Потребител · 10:59 · 21.11.2017
Сценария ние сами си го изпълняваме.само че тази бездарна министърка няма нищо да изпълни,защото за нищо не става.
.луд Колю · 10:33 · 21.11.2017
Не разбрахте ли ,че не ни трябва този гьол?Светът се отказва от допотопната атомна енергия основаваща се на делене на уран ,защото опасностите са повече от ползата.Затваряйте го този гьол и не давайте грешни народни пари на разни мафиоти....
Потребител · 10:18 · 21.11.2017
ИМА И ПО ЛОШ . ОПАСТНОСТТА ОТ ЯДРЕНАТА ЦЕНТРАЛА ЗА НАРОДА А ПЕЧАЛБАТА ЗА ЧАСТНИ .
СЛЕД КАТО ЩЕ ИМА НЯКАКВА ОПАСТНОСТ ЗА НАРОДА СЛЕДВА И ПЕЧАЛБАТА ДА ВЛИЗА В ХАЗНАТА.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент