Откраднаха ток като за цял град

Откраднаха ток като за цял град | StandartNews.com

Драстично са нараснали кражбите на ток в областите на Югоизточна България, които се обслужват от електроразпределителната компания ЕВН-България, сочат данните за първите шест месеца на годината. „Откраднатата електроенергия е за над 500 хил. лв. или колкото годишното потребление на един средно голям град като Девин", съобщи в Стара Загора Костадин Величков, изпълнителен член на съвета на директорите на компанията.

В Старозагорска област например кражбите на ток са скочили с 54% в сравнение с първото полугодие на миналата година. В областния център, в който потребената електроенергия се отчита изцяло дистанционно, кражбите обаче са минимални. Затова и инсталирането на дистанционни електромери в областта ще продължи с пълна сила. В Казанлък те вече са над 20 хил., а от октомври започва монтирането им и в Радневската община.

„Общоприетата теза, че крадат бедните абонати не е вярна, събираемостта на сумите от потребения ток в ромските махали, включително и в пловдивския кв. Столипиново, вече е над 98%", посочиха от ЕВН. Статистиката показва, че основните кражби на ток идват от т.н. трети сегмент на потребление – малки търговски обекти, малки семейни хотели и ресторанти. Вече имало и организирани престъпни групи, които се занимавали основно със „спестяването" на ток на своите клиенти. Наскоро полицията е спипала подобна банда в Пловдивско.

През тази години ЕВН ще инвестира близо 80 млн. лв., основно за разширяване на електроразпределителната мрежа и повишаване на сигурността й, съобщиха от компанията. Нови кабелни мрежи, които са изцяло под земята, ще бъдат изградени по Черноморието – в районите на Обзор, Слънчев бряг, Созопол, в икономическа зона „Тракия" край Пловдив, в района на бившето АТЗ край Стара Загора и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай