Крайно време е да строим VII блок в "Козлодуй"

Трябва ни енергийна стратегия за 50 г. напред

Крайно време е да строим VII блок в "Козлодуй"    | StandartNews.com

Въпросът, на който трябва да отговорим с "Да" или "Не" на насрочения за 27 януари 2013 г. национален референдум е: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?"

Формално той е по-общ от въпроса, който събра 773 447 подписа за общонародното допитване: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?"

Какъв ще е резултатът от референдума? Отговорът става все по-неясен след демонстративната директива на премиера Бойко Борисов управляващите да гласуват с "Не".

До какво ще доведе събирането на повече положителни или отрицателни отговори? Ще поскъпне ли, или ще поевтинее токът, ако бъде изградена нова АЕЦ? Какво се разбира под "нова ядрена електроцентрала" - втора ядрена площадка в Белене или и строителството на нови реактори в АЕЦ "Козлодуй"? Необходима ли е изобщо нова ядрена централа на България и къде ще се продава произвежданата от нея електроенергия? Кой ще спечели от една нова АЕЦ и кой ще плаща негативите от нея? Решени ли са въпросите за обработката и за дългосрочното съхранение на отработилото ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци? Ще се наложи ли да внасяме електроенергия, ако не изградим нова ядрена мощност, откъде и на каква цена? Ще се повиши или ще намали енергийната ни независимост една нова ядрена мощност? По тези и други важни за поколенията въпроси ще публикуваме коментари от различни ядрени експерти до националния референдум.

Йордан Йорданов, бивш директор на АЕЦ "Козлодуй"

- Г-н Йорданов, как ще гласувате на предстоящия референдум - с "Да" или "Не"?

- Какъв референдум, какви 5 лева!? Това е излишно харчене на пари! Няма да ходя да гласувам - няма смисъл! Защото какъв е въпросът? Това е патова ситуация, дори още по-лошо - в шахмата я наричат "цунг-цванг".

- Няма изход?

- Точно така. На площадката на АЕЦ "Козлодуй" отдавна трябваше да бъдат изградени VII и VIII блок. Но проблемът е, че България няма истинска енергийна стратегия! Т.нар. стратегия на Трайчо Трайков е смешна! Та може ли да е стратегия нещо за 10 години напред?! А предната, на Милко Ковачев, пък беше за 5 - от 2002 до 2007 година. Смях! България трябва да има стратегия както всички държави - за 50 години, разделена на три етапа: краткосрочна - за 10, средносрочна - за 20 или 30, и дългосрочна - за 50 години. Навремето стратегията на ОДС поне беше до 2020 г. И благодарение на нея накарахме Брюксел да клекне за малките реактори, които иначе, нали си спомняте, трябваше да ги спрем далеч по-рано - през 1997-а I и II, а през 1998-а - III и IV блок. Тогава в нашата стратегия вкарахме и тезата за изграждане на VII и VIII блок. Целта беше до влизането ни в ЕС, т.е. до края на 2006 г., да започнем изграждането на VII блок и когато стане готов, да спрем III, след което да направим VIII блок и да спрем IV. И когато ни питаха ще правим ли АЕЦ "Белене", отговорът ни тогава беше - "Белене" после.

- Коя ядрена мощност е приоритетна сега - АЕЦ "Белене" или нов реактор в "Козлодуй"?

- Приоритетни са VII и VIII блок в "Козлодуй". Защото има площадка, инфраструктура - всичко.

- Защо не ги направихте навремето, а беше възроден спреният проект за АЕЦ "Белене"?

- Защото след 2006 г., когато трябваше да бъдат спрени III и IV блок, Беленската група, която беше напреднала с проекта, взе превес. А още когато бях директор на "Козлодуй", създадох група от 100 експерти, които имаха задача да направят сравнителен анализ между АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене" и да обосноват защо трябва да строим VII и VIII блок в "Козлодуй".

- И какво обосноваха те?

- Че VII блок е необходим на АЕЦ "Козлодуй" още от момента на спиране на III и IV блок, тъй като V и VI останаха без резерв. Само си представете какво би станало, ако по време на презареждането на VI блок през есента на 2012 г. беше спрял аварийно и V блок?

- Какво?

- Това, че и двата реактора нямаше да могат да се пуснат отново в експлоатация и България щеше да остане без АЕЦ "Козлодуй"! Това прекрасно го знаят всички технолози и специалисти в централата. И тъй като нямаме VII блок, от няколко години АЕЦ "Козлодуй" чака разрешение да реализира проект за парогазова инсталация, която трябва да подава пара за пускането на реакторните установки. Защото ако поради авария мощността на единия реактор падне, а другият е спрян за презареждане, както беше преди 3-4 месеца, няма откъде да бъде подадена пара и двата блока умират! А когато единият блок работи, пара се подава от него на другия. Затова, докато не беше пуснат след презареждането VI блок, бяха забранени всякакви превключвания по V, включително и планови. Така че парогазовата инсталация отдавна трябваше да бъде изградена, за да подсигури реакторите, но няма кой да разреши. А и не е толкова скъпа - около 30 млн. евро. Защото какво се установи след "Фукушима"? Че

външни причини са предизвикали аварията

А липсата на парогазова инсталация е външна причина - нямаме резервен източник. Едно време, още докато се строеше I реактор, беше изградена парова инсталация. И тя си стоеше, докато беше изграден и IV реактор. Но тъй като беше разположена на площадката на V и VI блок, я махнаха, за да построят тях. Проблемът се яви след спирането на III и IV блок, тъй като два реактора без такава инсталация не трябва да работят! Това е. Другият вариант е да се изгради бързо VII блок, но по-бързо от 10 години няма как да стане. И това съм го обяснявал и на Трайчо Трайков, и на други министри, но никой не си мръдна пръста. Защото не може по време на презареждане или ремонт да забраняваш планови превключвания по работещия реактор. Там си има изпитания, които задължително трябва да се правят. А те ги спират, за да не останем без АЕЦ. Това е нарушение! И питам аз - къде е Агенцията за ядрено регулиране (АЯР)? А проблемите с V и VI блок ще почнат - ресурсът им свършва. На реакторното оборудване е 40 години, а останалото - 30. Абсурд е животът им да бъде удължен така, както някои си пеят. Може, но трябват огромни вложения. Ще го удължат евентуално до 2027-2032 г., след което - довиждане!

- Но нали говорят за 20 години удължаване, т.е. - до 2039-2041 година?

- Шефът на АЯР, който ще е тогава, може и да позволи удължаване с някоя и друга година, но главата си в торбата няма да сложи!

- Не зависи ли и от руснаците?

- Не, АЯР си взема сама решението, това е нейно суверенно право. Да, ще бъде питан главният конструктор, но АЯР ще реши. Руснаците може и да разрешат да се удължи срокът, но АЯР да реши, че това е опасно. Всичко е въпрос на преценка на безопасността.

- Значи сте против "Белене"?

- Няма лошо да се построи и "Белене". Не е въпросът колко ще струва, нито сеизмиката е проблем - всичко се преодолява. Истината е, че България няма пари, че през 1990-а "Белене" беше спряна не заради екопротестите, а заради липса на пари! И

Луканов отиде нарочно в Белене да го замерят с яйца

защото знаеше, че няма пари за строежа. Отиде, за да му послужат екопротестите като претекст за спирането на АЕЦ "Белене" Това е истината. 

- Какъв трябва да е VII реактор в "Козлодуй"? Моделът от АЕЦ "Белене"?

- Не - това е стар проект. Аз съм за новия - AES-2006, който сега руснаците правят в Турция. Той е с мощност 1200 мВт. Проектът за "Белене" е еволюционен проект на ВВЕР-1000, модификация В-446, с ограничено приложение (Индия, Китай) и някои елементи на поколение 3+. Дори Русия и Чехия се ориентираха към проектите АЕЦ 2006 и MIR, които действително са от поколение 3+. Трябва да е ясно обаче, че в "Козлодуй" може да се изгражда само руска ядрена мощност. Ако някой иска да прави друга - трябва да се избира нова площадка.

Навремето казах на Станишев, точно преди да стане премиер: "Г-н Станишев, АЕЦ

"Козлодуй" е над СДС и над БСП

- запомнете това! След това отново се видяхме и той каза: "Помня това, което ми казахте за "Козлодуй". Вятър - нищо не помни!

- Прогнозирайте какъв ще е резултатът от референдума.

- Мисля, че отговорът ще бъде "Да". Но референдумът не е мой въпрос. Той не е интересен. Въпросът е да има час по-скоро VII и VIII блок в "Козлодуй". Както и да се работи здраво по удължаване на сроковете на V и VI енергоблокове. Това е истината!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай