1 млн. лева спестени от новия бг бранд

1 млн. лева спестени от новия бг бранд | StandartNews.com

София. Поръчката за изработване на туристически бранд „България” е спечелена при цена от близо 1.6 млн. лв. с ДДС, обясни зам.-икономическият министър Иво Маринов.

Стойността на финансирането от Брюксел е 2.8 млн. лв., като е спестен близо 1 млн. лв. при търга.  Допълнитрелно има разходи, които обаче не са големи - за визуализация на проекта, одит и разходи на екипа, който е работил по него, поясни Маринов. В никакъв случаи обаче не може да се каже, че средствата са само за изработване на лого и слоган, защото проектът включва още анализ на туризма ни като цяло, определяне на конкурентните ни пазари, плюсовете и минусите на бранша, както и дестинациите, които са целеви за нас и в които страната ни трябва да се рекламира по-активно. По проекта са изработени редица анализи, а четирите предложени лога са тествани у нас и в чужбина, както от бранша, така и от туристи, каза още зам.-министърът.

Допълнително са изработени и 10 продуктови лога за различните видове туризъм. Старото жълто-оранжево лого, което едни оприличават на роза, а други – на слънце, ще продължи да бъде използвано при реклама у нас и в чужбина, но не на туризма, а на всички останали продукти и услуги, които са български. Туризмът имаше нужда от специфично лого, което да ни направи разпознаваеми като дестинация, заяви още Маринов.

Новият бранд и лого са изработени от “Обединение за бранд България”.  Още пет фирми са включени в проекта с по-дребни поръчки по проекта, който се финансира от оперативна програма “Регионално развитие” и реализацията му трябва да приключи през февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай