Заради кризата с ТР: Правим единно хранилище на данните от всички регистри

Заради кризата с ТР: Правим единно хранилище на данните от всички регистри | StandartNews.com

Правителството прави единно, държавно хранилище на данните от всички електронни регистри като превантивна мярка да не се допускат повече подобни кризи, като тази с Търговския регистър, който спря работа за няколко дни. Мястото на бъдещото хранилище с копията на данните ще остане тайна от съображения за сигурност.

Това обявиха премиерът Бойко Борисов и ресорният вицепремиер за електронното правителство Томислав Дончев пред министрите в началото на заседанието на МС, което днес започна в по-ранен час от обикновено.

"Кризата е голяма, но това е само един от регистрите, които има в държавата. До 10 дни ще предложим решение на Министерски съвет да създадем единно държавно хранилище,

където всеки държавен регистър още веднъж ще трябва да си прави копие от информацията. Естествено, не мога да кажа къде ще бъде, но и технически, и нормативно ще уредим това, за да може да възпрепятстваме бъдещи подобни кризи", разясни Дончев.

Още в началото на заседанието вицепремиерът докладва за блокажа на Търговския регистър и мерките, които са предприети и започна с новината, че от 5.30 Търговският регистър е заработил.

"Работата на всички екипи продължава практически денонощно – има хора, които не са спали от няколко дни. В крайна сметка става дума за 25 терабайта информация – огромни масиви от данни", обясни Дончев.

Дончев е разпоредил одит още от понеделник на софтуерното и хардуерното осигуряване на всички системи, който се прави от Държавна агенция "Електронно управление". До края на седмицата вицепремиерът чака доклада.

"Най-важното обаче – по нормативно изискване всеки подобен регистър, всяка база от данни трябва да е двойно и тройно осигурена. Информацията трябва да се записва на два сървъра и допълнително да се архивира. Очевидно обаче има ситуации, където това не е достатъчно, и това, което се случи преди няколко дни, е живо доказателство", коментира вицепремиерът.

И подчерта, че случилото се е доказателство как един такъв проблем може да се превърне в икономическа и търговска криза.

"Ще направим един склад за електронните данни, от всеки регистър да отива информацията и много важно е да има и надзор", обобщи и премиерът Бойко Борисов.

"Защото в строителството имаме надзор, но в изграждането на тези електронни системи няма надзор", разкритикува министър-председателят. "Така че, това трябва да го отрегулираме, защото фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и най-калпавите дискове", отбеляза Борисов. "Така че да се направи надзор, който да може да следи този процес", нареди премиерът.

По-рано тази сутрин Търговският регистър възстанови голяма част от дейността си.

"До няколко дни трябва да имаме всички функционалности", обеща на гражданите Томислав Дончев.

"Това показва колко крехка и уязвима е цялата система, когато мигрираме към решения от типа електронно управление. И съжалявам да го кажа, но суровата истина е, че ако искаме да няма повече подобни кризи, ще трябва да отделяме повече пари, включително и за киберсигурност", заключи Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай