На 21 май е делото на българите, обжалващи смъртни присъди в Малайзия

На 21 май е делото на българите, обжалващи смъртни присъди в Малайзия | StandartNews.com

Насрочиха за 21-ви май делото на двама българи в Малайзия, обжалващи смъртните си присъди, предаде БНР.

Преди близо 2 години 27-годишният Иван Костов и 26-годишният Георги Бакалов получиха най-тежката присъда, след като бяха хванати на летището, пренасяйки над 5 килограма амфетамини.

Адвокатската кантора, ангажирана от подсъдимите българи, информира, че вероятността Апелативният съд в Малайзия да отложи датата на съдебното заседание е малка. Външното ни министерство с помощта на посолството ни в съседна Индонезия е привлякло за експертна помощ и юристи от британската правозащитна организация "Проект срещу смъртното наказание".

Георги Бакалов и Иван Костов, родом от Нова Загора пледират невинност и че не са знаели за товара, открит в багажа им. Те смятат, че наркотиците са сложени в багажа им от трето лице, което не е подведено под отговорност. Адвокатите им се надяват на чуждестранна независима експертиза, която да обори доказателствата на обвинението.

Между България и Малайзия няма постигнато споразумение за екстрадиция, правна помощ и трансфер на осъдени лица. Въпросът бе поставен пред малайзийските власти, но по конкретния казус, първо трябва да бъдат изчерпани възможностите на съдебната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай