Слагат 6 болести само в допълнителния пакет

Слагат 6 болести само в допълнителния пакет | StandartNews.com

Болниците ще могат да отлагат приема по 70 диагнози на Касата

Властта не се реши да пипне безплатното лечение

Разделянето на основния пакет за болнично лечение на здравната каса беше един от ключовите инструменти за реформата в сектора. Най-накрая екипът на здравния министър Петър Москов е готов с проекта си за това кои диагнози къде и как ще се лекуват. Промените обаче са на път да се окажат много по-меки и козметични в сравнение с анонсите.

Вижте всички клинични пътеки тук

Само шест диагнози ще бъдат преместени изцяло в допълнителния пакет на здравната каса и хората няма да имат опция за незабавно безплатно лечение по тях. Това предвиждат промените, които здравно министерство най-накрая подготви. Те ще бъдат представени официално днес пред пациентските и лекарските организации на заседание на работната група за "Реформа в организацията на здравеопазването". Реално с тях властта се отказа от заявените намерения за кардинални промени в сектора. Първоначалните намерения на екипа на здравното министерство бяха в допълнителния пакет да отидат доста повече клинични пътеки извън онкологията, педиатрията, сърдечно-съдовите заболявания. Това обаче не се случи, тъй като щеше да доведе до ескалация на напрежението сред лекари и пациенти и да постави много болни хора в неравнопоставено положение, както неведнъж обясниха различни експерти. Така в крайна сметка властта се спря на един по-козметичен вариант на промени.

205, или над две трети от 311-те клинични пътеки, които сега плаща НЗОК, ще останат изцяло в основния пакет на фонда. Това означава, че за тях лечението ще се плаща, както и сега - веднага, след като човек бъде приет в болница. Сред тях са заболявания от всички области - урология, гинекология, дерматология, онкология и т.н. Освен това министерството е дало и план за това как ще се извършва комплексното лечение при хората с рак. В него се предвижда цикълът да завърши с рехабилитация и палиативни грижи. Въпреки че сега касата плаща за тях, много малко хосписи са сключили договор. През 2016 г. обаче управляващите имат намерение да променят това.

Други 65 диагнози стават част едновременно и от двата пакета - основния и допълнителния. Това означава, че, ако човек има нужда от бързо лечение, ще бъде приет веднага в клиника, а касата ще плати. Ако състоянието му търпи отлагане обаче, той ще получи по-късна дата за прием и ще чака, докато тя дойде. Ако пациентът в този случай настоява веднага да бъде лекуван, ще трябва да си плати сам. Пресяването кой е спешен и кой може да бъде отложен пък ще се прави изцяло по медицински индикатори, които залягат в пътеките. Тези 65 диагнози отново са от различни медицински области - УНГ, гинекология, неврохирургия, гастроентерология, неврология, хирургия, ендокринология и т.н. И в двата пакета остават и възможностите за рехабилитация. Когато тя е завършващият цикъл от лечението на тежки сърдечни или нервни болести като инфаркт или инсулт, ще бъде извършвана веднага. В противен случай за нея ще се чака.

Само шест пътеки остават изцяло в допълнителния пакет. Тоест за тях пациентите винаги ще трябва да чакат за лечение или ако го искат незабавно, да си платят сами. Тези пътеки са операции при инконтиненция, радикална ексцизия на лимфни възли, гинекологичните операции с робота "Да Винчи", интервенции за затваряне на стомаха, хирургично отстраняване на кожни дефекти и на последствията от изгаряния. Освен това от пътеките една отпада изцяло, тя е за консервативно лечение на възпалителни заболявания на мъжките полови органи.

На практика с това разделяне на пакетите здравното министерство узаконява и урежда практиката от тази година за твърди финансови лимити на клиниките, коментираха лекари. Както вече министерството декларира неведнъж, бюджетите ще важат и занапред. Чрез допълнителния пакет болниците ще могат да нагаждат притока на пациенти според финансите си, отлагайки лечението им във времето.

Махат перде извън клиниките
НЗОК ще дава по-малко пари и за разбиване на камъни

Пердето (катаракта) вече няма да се маха в болниците, а извън тях. Това предвиждат промените на здравно министерство за основния пакет на здравната каса. Досега тази операция се правеше винаги в болница. От догодина обаче тя ще се прави в амбулаторни (извънболнични) условия като медицински център или ДКЦ. Причината е, че операцията е лека и не изисква престой в клиника след това. Освен това по този начин касата ще плаща по-малко за тази дейност. Не е ясно дали това ще доведе до ново доплащане за пациентите.

Пердето няма да е единствената диагноза, която занапред ще се лекува в ДКЦ. Освен за него касата ще плаща лечението на още 13 дейности извън клиники и съответно ще дава по-малко пари за него. Една от тях е и инфарктът, диагностиката му без инвазивно изследване ще се прави в амбулаторни условия. Малките операции на раменния пояс и ръцете също няма да се правят в болници. Хирургичното лечение на глаукома, както и средните операции на окото също се предвижда да се извадят извън клиниките.

Малките операции на таза и краката, на меките тъкани, артроскопските процедури на скелетно-мускулната система, както и много от операциите в УНГ областта се вадят в амбулаториите. Касата ще дава по-малко пари и за лечението на бъбречната колика, за разбиването на камъни в бъбреците и диагностиката на заболяванията на щитовидната жлеза. Лечението на заболяванията на хипофизата и надбъбрека при деца, както костно метаболитните заболявания при възрастни също отиват в ДКЦ.

Мислят за мястото на още 11 диагнози

Мястото на още 11 пътеки не е уточнено. Експертите се чудят кои от тях да извадят в амбулатория и кои да останат в основния и допълнителния пакет. Голяма част от тях са в областта на УНГ. Това са консервативно лечение на световъртеж, кохлеарна имплантация при глухота, хирургично лечение при заболявания на външно ухо и тъпанчева мембрана, както и при глухота. Мястото засега не е уточнено и на операциите на сливиците, на туморите и неоплазмите на ларинкса и трахеята, фаринкса, шията. Експертите ще решават тепърва къде да се правят операциите на нарушено носно дишане, речевата рехабилитация след ларингектомия, отстраняването на чужди тела в дихателните пътища и хранопровода и други.

Конституционният съд казва дали са законни

Колкото и да са меки промените в основния пакет на НЗОК, те може да не се състоят. Причината е, че Конституционният съд ще реши дали идеята за разделянето на основния пакет на здравната каса не ощетява правата на хората. Искането за това беше внесено от 61 депутати предимно от левицата. В края на септември пък магистратите решиха, че делото е допустимо и ще се разгледа. Кога обаче - не е посочено.

Пътеките и в двата пакета

1. Възпалителни ставни заболявания (над 18 г.)
2. Хирургични интервенции на ануса
3. Оперативни процедури при хернии
4. Конвенционална холецистектомия
5. Лапароскопска холецистектомия
6. Оперативни интервенции при диабетно стъпало
7. Много големи оперативни процедури в УНГ
8. Големи оперативни процедури в УНГ
9. Средни оперативни процедури в УНГ
10. Диагностика и лечение на Болести на черепно-мозъчните нерви
11. Дегенеративни заболявания на нервната система (от 0Ч18 г.)
12. Наследствени и дегенеративни заболявания на нервната система при възрастни
13. Невро-мускулни заболявания и болести на предните рога на гръбначния мозък
14. Епилепсия и епилептични пристъпи
15. Интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт
16. Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестинален тракт
17. Заболявания на тънкото и дебелото черво
18. Високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на ХБС
19. Заболявания на хепатобилиарната система, панкреаса и перитонеума
20. Хронични вирусни хепатити
21. Хронични чернодробни заболявания
22. Операции при доброкачествена хиперплазия на простатата
23. Ендоскопски процедури при обструкции на горните пикочни пътища
24. Оперативни процедури върху мъжка полова система
25. Оперативни процедури на долните пикочни пътища с голям обем и сложност
26. Оперативни процедури на долните пикочни пътища със среден обем и сложност
27. Реконструктивни операции в урологията
28. Ендоскопски процедури при обструкции на долните пикочни пътища
29. Големи операции на бъбрека и уретера
30. Средни операции на бъбрека и уретера
31. Заболявания на щитовидната жлеза
32. Метаболитни нарушения при лица над 18 години
33. Метаболитни нарушения при лица под 18 години
34. Консервативно лечение на световъртеж,
35. Високотехнологично лечение на възпалителни заболявания на УНГ органите
36. Консервативно парентерално лечение при възпалителни заболявания на УНГ органите
37. Хирургични интервенции върху придатъците на окото с голям обем и сложност
38. Други операции на очната ябълка с голям обем и сложност
39. Кератопластика
40. Консервативно лечение на глаукома
41. Хирургия на задния очен сегмент
42. Корекции на тазова статика при жената
43. Лечение на тумори на кожа и лигавици
44. Големи операции върху щитовидна жлеза
45. Средни операции върху щитовидна жлеза
46. Операция на абдоминалната аорта
47. Операция на хронична съдова недостатъчност
48. Консервативно лечение на съдова недостатъчност
49. Операция при варикозна болест
50. Гръбначни и гръбначно-мозъчни операции
51. Големи операции с отстраняване на повече от един интраторакален орган
52. Едноетапни операции при белодробни болести
53. Операции при болести на бял дроб
54. Големи операции на таза и долния крайник
55. Операции на тазобедрена и колянна става
56. Средни операции на таза и долния крайник
57. Големи операции в областта на раменния пояс
58. Много големи операции на раменния пояс
59. Средни операции на раменния пояс
60. Рехабилитация на болести на ЦНС
61. Рехабилитация след инфаркт на миокарда
62. Рехабилитация след сърдечни операции
63. Рехабилитация при болести на периферна нервна система
64. Рехабилитация при болести на опорно-двигателен апарат
65. Големи операции в лицевочелюстната област

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай