Състоянието на лекарката, която падна от блок в "Люлин", се подобрява

Състоянието на лекарката, която падна от блок в "Люлин", се подобрява | StandartNews.com

Добра новина за възстановяването на лекарката, паднала от високо, съобщи началникът на "Пирогов" Асен Балтов.

С всеки изминал ден се подобряват прогнозите за д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок в София на 20 юли. Тя е контактна, стабилизирана, състоянието й може да се опише като възможно най-обнадеждаващото на фона на изключително тежките травми и увреждания, които получава при инцидента.

Това съобщи екипът на университетската спешна болница „Пирогов", който пое лечението й още вечерта след падането. Благодарение на усилията им днес шансът за лекарката е вече десетки пъти по-благоприятен.

Пораженията от подобно падане може да се сравнят с тези, които човек би получил при удар в стена със скорост около 100 километра в час, обясни неврохирургът проф. Николай Габровски, зам.-директор на „Пирогов" и национален консултант по неврохирургия. При всеки подобен случай обаче травмите се различават в зависимост от конкретните обстоятелства и дали нещо е променило траекторията на падане и омекотило удара.

При д-р Иванова са засегнати в различна степен почти всички кости на опорнодвигателния апарат. За благоприятния ход на лечението основна роля има интердисциплинарният екип на спешната болница, бързината и адекватните действия, с които е реагирала Бърза помощ, но и омекотяването на удара в земята – при твърда настилка уврежданията биха били още по-драматични.
Лекари от 14 специалности са били включени за овладяване на критичното състояние в първия ден. Без тази комплексна намеса и изпитана във времето организация на неотложните дейности е можело нещата да се развият фатално.

Подобни травми са високоенергийни, случват се не само при падане, но и при пътно-транспортни произшествия. Такива пациенти не се изключение в „Пирогов", но случаят на лекарката най-често е сравняван с падането от 6-ия етаж на гимнастичка от националния отбор, която по чудо беше спасена след продължително лечение в спешната болница преди 2 г. Днес спортистката е добре и всички се надяват, че д-р Иванова също има този шанс за възстановяване. До момента са направени поредица от операции, но вероятно ще се наложат и други интервенции, след които ще се пристъпи към активна рехабилитация.

„Макар и много тежки, високонергийните травми не са непременно край на живота. Но само мощни университетски болници имат възможност за поддържане на задължителните при такива случаи опитни лекари по всички специалности, които да могат веднага да се включат в интердисциплинарни екипи. Освен това, естествено, е необходимо да разполагат със съвременна апаратура и да прилагат отработена организация за работа в екип. Борбата започва с овладяването на състоянието в първите най-критични часове, защото често в този период се случва най-лошото. После лечението може да продължи месеци. За щастие, имаме пациенти в отлично състояние след изключително тежки случаи, но възстановяването е продължителен процес. При добре свършена работа от екипите много тежко пострадали пациенти се възстановяват и живеят, както преди травмата." Тази надежда даде проф. Габровски още в първия етап на лечението. Месец след инцидента пироговци са по-големи оптимисти за възстановяването на лекарката, но са планирани още няколко манипулации.

Лекарката е под непрекъснато наблюдение, тъй като в резултат на голямото изпитание за организма от уврежданията, кръвозагубата, реакцията на имунната система винаги има риск от обрати и кризи. Не само при драматични тежки случаи като този, но и по принцип лекарите казват, че са спасили пациент, когато го изписват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай