Следствието влезе в сградата на изпълнителя на пътя „Трейс груп”

Кадър: бТВ

Следствието влезе в сградата на изпълнителя на пътя „Трейс груп” | StandartNews.com

Разследващи и жандармерия влязоха в сградата на „Трейс груп" в столичния кв. „Лозенец", съобщи бТВ. Именно тази фирма е отговаряла за трасето, на което се случи тежката катастрофа с автобус край Своге. Следователите изнесоха документация на фирмата, като служителите им са оказали пълно съдействие на разследващите.

От проверките на различните министерства, както и на прокуратурата, във връзка с катастрофата на автобус край Своге, при която загинаха 17 души, стана ясно, че „Трейс груп" е отговаряла за ремонта на трасето, където автобусът се е преобърнал. Те са били предупреждавани многократно от АПИ за лошото състояние на пътя и за нуждата да бъде извършен ремонт, но това така и не се е случило.

По-рано днес от фирмата разпространиха официална позиция, в която посочват, че не носят вина за инцидента, тъй като асфалтовата настилка е положена през 2014 г., а пътят е пуснат в експлоатация същата година, но приет през 2016 г.

По-късно „Трейс груп" изпратиха съобщение до медиите, в което посочват, че ще окажат пълно съдействие на разследването.
„Днес в централния офис на „Трейс Груп Холд" АД следователи от Национална следствена служба извършиха проверка във връзка с изнесените вчера данни от Главния прокурор, касаещи разследването на състоянието на Път II-16 Елисейна - Своге. Представители на Холдинга оказаха пълно съдействие на следователите, във връзка с набавяне на цялата необходима документация, касаеща проектирането, възлагането, изпълнението и приемането на обекта: „Проект Транзитни пътища V, ЛОТ 17, II-16 Мездра-Елисейна-Нови Искър". „Трейс Груп Холд" АД изразява готовност за цялостно съдействие на разследването", посочиха от фирмата.

Крайният срок, който са имали от фирмата да ремонтират пътя, е бил 15-и август. Ремонтът е завършен в края на 2016-а, след като продължава близо 4 години и струва 23 милиона евро. Скоро след края на ремонта обаче започват проблемите по пътя.

От фирмата отрекоха да имат вина за инцидента. В писмо до медиите от „Трейс Груп Холд" пишат, че асфалтовата настилка е положена през 2014-та, а пътят е пуснат в експлоатация същата година, въпреки че обектът е приет две години по-късно и затова не могат да носят отговорност как е поддържан в този период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай