Наркотрафикантът Будимир Куйович няма да излезе предсрочно от затвора

Снимка: БГНЕС

Наркотрафикантът Будимир Куйович няма да излезе предсрочно от затвора | StandartNews.com

Софийският градски съд отказа да уважи молбата на черногореца Будимир Куйович за условно предсрочно освобождаване от затвора, предаде БГНЕС. Един от големите балкански наркотрафиканти беше окончателно осъден на 16 години затвор през 2010 година. Той бе задържан в България при спецакция в края на декември 2007 година.

„Има едно наложено наказание, което, за да бъде лицето освободено предсрочно от неговото изтърпяване, трябва да е дал достатъчно доказателства за своето поправяне по време на престоя му в местата за лишаване от свобода. В настоящия случай от всички събрани по делото доказателства, такъв извод не можа да бъде направен според мен, съдът се съгласи също с това, тъй като промяната при него, макар и от тези становища на затворническата администрация да има такава промяна, тя не е устойчива и трайна, за да може да бъде освободен предсрочно", каза прокурорът Андрей Янкулов.

Куйович започва да изтърпява 16-годишната си присъда през 2009 г. Той е имал условно наказание, което е активирано с общото най-тежко наказание, което търпи в момента. В този момент на него му остава да изтърпи още 4 години, 3 месеца и 15 дни в затвора. От 2017 г. той е в затворническото общежитие в Казичене.

От наказанието му са изтекли 11 години, 8 месеца и 15 дни, от които 8 години, 8 месеца и 11 дни реално е бил в затвора, а 3 години и 4 дни му се приспадат, защото е работил докато излежава присъдата си. Съдия Доротея Кехайова отчете този факт, но също така отбеляза, че Куйович има 4 присъди ­ от 2008 до 2009 г.

Освен това съдът подчерта, че осъденият е подал молба за предсрочно освобождаване 8 месеца след като е настъпила възможността да се възползва от този текст от закона. В крайна сметка съдът прие, че не са изпълнени всички предпоставки за предсрочно освобождаване.

По време на заседанието се разбра, че от миналата година Куйович е преместен в затворническото общежитие в Казичене. Докато е бил в Софийския затвор, той е работел като бояджия, информира "24 часа". След това е работил като озеленител и в столовата. Награждаван и с 5 дни домашен отпуск.

Около Куйович се разшумя през 2008 г., след като стана известно, че с разрешение на МВР му е издаден фалшив паспорт, скандалът беше и една от причините за освобождаването на бившия вътрешен министър Румен Петков. В коментар за съмненията, че е имало политически чадър над наркотрафиканта, Петков произнесе фразата "Куйович, Муйович, Уйович... всеки, който завършва на тази сакрална сричка, да излезе и да каже - моите отношения с Иван, Стоян, Петров и Драган са такива".

През октомври 2009 г. Куйович обяви пред Върховния касационен съд, че докато е имал бизнес в България, е давал пари на Румен Петков и бившия главен секретар на МВР Валентин Петров. След това даде интервю по телефона от килията си, че е бил "притискан" от високопоставени фигури в полицията и от пловдивски прокурор, за да излезе с компромати срещу бившия главен секретар ген. Илия Илиев и покойния вече бивш шеф на ГДБОП ген. Ваньо Танов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай