14:55 ч.

01.09.18

3 мин.

0

3

0

6 души получиха обвинения след акциите в два хотела в София и Пловдив

от редактори |

6 души получиха обвинения след акциите в два хотела в София и Пловдив

Снимка: БГНЕС


Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестото е с обвинение за пране на пари. Това обяви на брифинг в Специализираната прокуратура зам.-главният прокурор Иван Гешев за вчерашната акция в хотел "Маринела" в София и хотел "Марица" в Пловдив, цитиран от Агенция Фокус.
„На част от петте лица с обвинения за участие в организирана престъпна група са им повдигнати обвинения и за вторични престъпления-пране на пари и данъчни престъпления", обясни той.


Вчера десетина лица бяха задържани след акция на Специализираната прокуратура в офиси на фирми в хотел „Маринела" в София и хотел „Марица" в Пловдив. Акцията на Специализираната прокуратура продължи няколко часа, като процесуално-следствените действия са се провели и по други адреси. Протекли са множество претърсвания и изземвания на територията на различни адреси и МПС-та в и София, и в Пловдив.


Част от задържаните са поставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с лицето собственик на хотела и официалните негови фирми. Предмет на разследване е и това, че собственикът на хотел „Маринела" с определен кръг хора вероятно са извършвали данъчни престъпления, пране на пари и участие в организирана престъпна група с други фирми. Друга част от разследването е в посока фирми, извършващи туристическа дейност, но дейността на самия хотел не е обект на разследване към този момент.


Има данни за 3 лица от семейството на собственика на хотел „Маринела" Ветко Арабаджиев, които са извършили престъпления.


По време на процесуално-следствените действия до момента е намерена и иззета сумата от 150 000 лева.
В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки, съобщи още Иван Гешев. „Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България", коментира той.


„Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини", посочи Иван Гешев. „Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума", обясни той и уточни, че парите са намерени в домове, хотели, офиси и банки.


„Последното претърсване приключи рано сутринта и беше иззет луксозен автопарк. Ще се провежда разследване в посока как са придобити тези коли. Оценката им грубо върви около 5-10 млн. лева", заяви зам.- главният прокурор. „Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели - си плащай данъците", каза още Гешев.


Едно лице е обявено за издирване на територията на страната. Две други лица - мъж и жена, са обявени за общодържавно издирване. Вчера е изготвена европейска заповед за арест, вече са в Шенгенската информационна система. Действа се и по посока издирване от Интерпол, съобщи още Гешев.


„За двете лица има издадена Европейска заповед за арест с обвинение за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления", обясни той. „По наши данни лицата в момента се намират във Франция", коментира Иван Гешев. Той потвърди, че издирваните лица в чужбина са сем. Арабаджиеви, а синът им е обвиненият за пране на пари.


„Участници в организирана престъпна група са две жени, основно занимаващи се със счетоводство и организация на групата", поясни зам.-главният прокурор. „Вчера бяха задържани 10 лица. За четири от тях не са събрани достатъчно доказателства за привличането им към наказателна отговорност и са разпитани", уточни Гешев.


„Едно от обвиненията е за период февруари тази година. Фирмата, която според нас, е извършила данъчно престъпление, е внесла 1000 лева, а е спестила 600 хил. лева. Разследваните фирми са десетки. Само тази фирма е внесла във фиска на държавата 1000 лева, с които да извършва социалната дейност, да плаща пенсии", каза още той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:59 · 03.09.2018
СЛЕД СОЦА ЗОВЯХА ЧЕ ЩЕ ПРЕУСПЕЯТ СМЕЛИТЕ, НАХЪСЕНИТЕ ЗА ПЕЧАЛБИ, КРЕАТИВНИТЕ И ЕТО ГИ АРАБАДЖИЕВЦИ,ГЕРГОВЦИ,ДИНЕВЦИ,ЦЕКОВЦИ,ДОМУСЧИЕВЦИ,БОБКИВЦИ,ДОНЕВЦИ,ПАВЛОВЦИ,ТОТЕВЦИ,БЕНЧЕВЦИ, ,ЦВЕТАНОСОВЦИ,УЗУНОВЦИ,ЗЛАТЕВЦИ,БОРИСОВЦИ,ШЕСТАПАРТАМЕНТОВЦИ И т.н.т.н.т.н.,т.н.Е СЕГА НЕ СА ВРЕМЕНАТА НА ПИРАТИТЕ , НА КОЛОНИАЛИСТИТЕ, НА.......
Потребител · 10:42 · 03.09.2018
E ВРЕМЕНАТА СА ДРУГИ А ЕДНО ВРЕМЕ СТАВАШ ПИРАТ И СИ МОРГАН , АДМИРАЛ НЕЛСОН,ЗАВЛАДЯВАШ ИНДИЯ, ВИЕТНАМ, ЮАР .ЕГИПЕТ МАРОКО, АЛЖИР,СИРИЯ,ТА ЦЯЛА АФРИКА, И т.н.,т.н,т.н.,т.н.,СЕГА НЯМА КАК 1-ВИ ЕТАП ЗА ПОСТСОЦ НАРОДИТЕ - СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД,т.е.ДЪРЖАВАТА СИ, 2-ЕТАП- ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ, НОЖ В ГЪРБА Н КОНКУРЕНТА..........
Потребител · 19:38 · 01.09.2018
Няма нищо лошо да си богат, но не чрез престъпления и не плащане на данаци.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент