Теменужка: "Инерком" може да обжалва решението на КЗК

Теменужка: "Инерком" може да обжалва решението на КЗК | StandartNews.com

ГЕРБ категорично не води война срещу Румен Радев. Ние винаги сме имали ясно заявена воля за диалог. Аз нося справка от Министерство на енергетиката, за да видите къде са тези 1,6 милиарда. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по БиТиВи. Вчера презиеднтът Румен Радев излезе с твърдение, че служебното правителство, съставено от него, е имало 1,6 млрд. лв. в излишък, когато е отстъпило от власт. Той пожела от ГЕРБ да кажат къде са отишли тези пари.

Петкова е категорична, че такова финансово постъпление в министерството на енергетиката няма. Няма дори близки цифри до тези. Тя държи президентът Румен Радев да докаже произхода на тези 1,6 млрд., които той твърди, че са се загубили след завръщането на Борисов на власт. "Служебното правителство има конкретни функции, като главната му е да се проведат едни честни избори. Няма как нещо такова да се случи за месеци. Бюджетът на министерството ни е 200 милиона. Хубаво е да се работи с конкретни данни. Оказа се, че има 15 искови молби в този период, от които събраните суми са 0. Това, което чакаме от тези искови молби са близо 2 милиона. Аз искам доказателства за изпарените 1,6 милиарда. Когато се лансира тази тема, е хубаво да се докаже пред хората, защото това не са никак малко пари", обясни още министърът на енергетиката.

Петкова коментира и горещата тема със спряната сделка за ЧЕЗ. "Това бе изключително изненадваща и неочаквана новина, която изуми дори самата фирма "Инерком". От там излязоха с позиция, че нямат представа каква е причината да не им позволяват да купят ЧЕЗ, но заявиха, че ще стигнат до разковничето", каза Петкова. Припомняме, че вчера от КЗК излязоха със становище, че "Инерком" не може да купи ЧЕЗ. Тя обясни ситуацията така: "Ние имаме правомощия и това е част от енергийната сигурност. Съгласно закона за енергетиката държава регулира, държавата има непрекъсната регулаторна дейност върху това дружество. КЗК е компетентният орган по отношение на всички въпроси, свързани с анти монопола. Поискани са становища от различни институции, има достатъчно причини. "Инерком" може да обжалва. Аз не бих коментирала от нейно име. Тя със сигурност има юристи зад гърба си, които да я посъветват правилно. Реакцията на "Инерком" е нормална.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай