Социалистите искат прокуратурата да провери поръчката за чумни препарати

Социалистите искат прокуратурата да провери поръчката за чумни препарати | StandartNews.com

Прокуратурата да се самосезира и да провери дейността на БАБХ, включително какви и как са били обявявани обществени поръчки през последните години, каза днес във Варна народният представител от ПГ "БСП за България" Кристиан Вигени. По думите му, ако това не стане до няколко дни, ще бъде внесен нарочен сигнал, за да бъдат задействани прокурорите.

Случващото се през последните седмици потвърждава позицията на БСП, че земеделският министър Румен Порожанов трябва да подаде оставка, посочи депутатът. Той допълни, че някой трябва да понесе политическа отговорност заради прекратяването на конкурса за избор на фирма за доставки на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни. Депутатът от левицата настоя освен министър Порожанов и премиерът Бойко Борисов да поеме политическа отговорност.

Решението за спирането на поръчката беше взето след породилите се в обществеността съмнения, че фирмата, притежаваща необходимите права да дистрибутира препаратите няма опит в тази търговия и е създадена много скоро преди обявяването на поръчката.

Депутатът каза още, че през следващия политически сезон в парламента трябва да бъдат взети мерки за отстраняване на пропуските в законодателството, защото сега няма контрол върху дейността на БАБХ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай