Премиерът: Искат да ни бутнат, защото дългът намалява

Премиерът: Искат да ни бутнат, защото дългът намалява | StandartNews.com

11 милиарда и 900 милиона лева е фискалният резерв на държавата към 30 септември т.г., обяви зам.- министърът на финансите Кирил Ананиев на заседанието на кабинета във вторник.

От публикуваната стенограма от заседанието става ясно, че премиерът Борисов моли Ананиев да повтори числото.

"Сиреч това, което говориха – дълг, откраднали, изхарчили...", казва Борисов. "Гледали са друга държава и други цифри, сигурно", отвръща Ананиев.

"Това, което е важно за догодина, господин премиер е, че ние няма да имаме емисия на външен дълг, ще се намали с около 600 милиона дългът на държавата, с което ще отидем на 22,3% от брутния вътрешен продукт, което е едно много добро постижение. А в края на тригодишния период ще отидем на 20% от брутния вътрешен продукт, което ще ни нареди между второ и трето място, възможно е и второ място, сред страните членки на Европейския съюз", добавя Ананиев.

"Ето за това толкова искат да съборят правителството, затова, защото всичките тези дългове, това намаляване означава по-малко лихви към банките в света, които ни обслужват, носи и други предимства", заключава премиерът в края на разглеждането на тази точка от заседанието

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай