Полицейски бунт блокира държавата (ОБЗОР)

Полицейски бунт блокира държавата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Униформените се стягат за национален протест на 8 ноември

Служители на реда затвориха възлови кръстовища в София, спряха движението по "Марица"

След като в петък на заседание на МС бяха приети промени в социалните придобивки на служителите на МВР, вчера полицаите излязоха на протест. Над 500 души блокираха входа на финансовото ведомство, а след това и възлови кръстовища в София и магистрали в страната.
 
Полицейски бунт блокира държавата вчера, след като правителството в петък реши да предложи на парламента да ореже 20-те заплати при пенсиониране и други социални придобивки на униформените. Над 500 полицейски служители блокираха служебния вход на финансовото министерство по време на брифинга на финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния шеф Румяна Бъчварова около 14 ч вчера. Половин час по-късно във ведомството влезе и главният секретар на вътрешното министерство Георги Костов заедно с директора на СДВР Младен Маринов. Около 15 часа протестиращите, които напразно чакаха Горанов и Бъчварова, спряха движението по ул. "Раковски". Час по-късно при тях дойде Георги Костов. "Говорих с премиера, това, за което сте тук, не е на дневен ред. Утре (днес бел.ред.) Борисов вика на среща Горанов и Бъчварова", заяви Костов. Той призова протестиращите да се разотидат, защото действията им са незаконни. "Не ми пука за пикливите 10 или 20 заплати, които ще загубя, обидени сме по начина, по който се опитаха да го направят. Не сме маймуни", опонира висок мъж от протестиращите. "Дори и обидени, ние трябва да продължим да служим и да изпълняваме задълженията си, това ни отличава от останалите", контрира Костов. "Аз съм професионален ръководител на МВР, а не господар на чувствата на служителите на системата. Те имат право да изразяват своите притеснения и емоции", заяви пред медиите Костов.

Протестиращите полицаи, повечето оперативни работници от най-важните отдели в СДВР - "Грабежи", "Тежки престъпления против личността" и "Автокражби", както и охранителни полицаи от столичните РПУ, останаха на кръстовището на улиците "Раковски" и "Славянска". След около половин час те се разделиха на 2 групи, като едната тръгна към Орлов мост. Полицаите в цивилни дрехи минаха пред Народното събрание и освиркаха депутатите, а след това спряха на кръстовището пред Софийския университет. Те се уговорили да спрат движението до 18,15 ч, стана ясно по-късно. Униформени полицаи, които охраняваха блокираното кръстовище и регулираха движението, се смесиха с протестиращите си цивилни колеги.

"Това е типичен пример за спонтанен протест", коментира шефът на СДВР Младен Маринов. Той призна, че няма сила, която да накара протестиращите полицаи да се разпръснат.

В цялата страна полицаи спонтанно излязоха на улицата, за да изразят несъгласието си с предлаганите промени. Те блокираха проходите Хаинбоаз и Маказа. Служители на МВР спряха и движението по новата автомагистрала "Марица" за 10 минути до димитровградското село Крепост. Близо 300 полицаи от Хасково, Димитровград и Харманли блокираха главния път между Хасково и Димитровград на разклона край село Крепост с колите си. След това, макар и без разрешение за протест, част от тях тръгнаха пеш по разклона за автомагистрала "Марица".

Полицаи от Варна пък блокираха пътя към магистрала "Хемус". Гранични полицаи пък предупредиха, че ще пуснат бариерите по турската и гръцката граница.

Протестните действия продължават и днес. В София в 18,30 ч полицаите ще протестират на автогарата "Овча купел" на бул. "Цар Борис III". Днес полицаи от Габрово планират да спрат движението в прохода. Голямото шествие ще бъде в деня на професионалния празник на МВР - 8 ноември. За тогава е планирана национална стачка на сектор "Сигурност". Очакват се хиляди униформени и цивилни полицаи и военни да се стекат на жълтите павета в столицата.

300 оставки за ден

Стотици служители на МВР в страната вече са подали заявления за напускане, за да изпреварят влизането в сила на промените, които предвиждат орязване наполовина на обезщетенията при пенсиониране и прекратяване на правоотношенията. Само в София подадените молби за напускане са близо 300. В пъти повече са служителите, които имат намерение също да напуснат системата. Заявления валят в почти всички дирекции на МВР - Специализирания отряд за борба с тероризма, Главна дирекция "Национална полиция", СДВР, няколко областни дирекции на МВР и Жандармерията. Поне с 10 бона ще се разделят полицаите с по-голям стаж, ако влезе в сила предложението на финансовия министър Владислав Горанов и МВР шефът Румяна Бъчварова да се орежат обезщетенията. В момента те се получават не само при пенсиониране, но и при напускане, като куп заплати, равни на броя на годините работа в системата, но не повече от 20. Около 7000 са служителите в МВР, които са изпълнили вече условията за пенсиониране, посочиха от полицейските синдикати.

 Надзиратели канят министри в килиите

Финансовият министър Владислав Горанов да посети някой от българските затвори или арести, за да види при какви условия работят надзирателите. Тази покана отправиха от Синдиката на служителите в затворите в България, които също обявиха готовност за протест заради орязаните си привилегии. "Горанов не само да види какви са условията, но и да купи латекс и да направи нещо полезно, като например да боядиса стените на една от килиите", се казва в писмо на надзирателите. Те припомнят, че на латински minister означава "служител". От Синдиката на служителите в затворите са недоволни, че вместо да се работи за адекватни и ефективни гаранции за обуздаване на престъпността, които да почиват на задълбочена и адекватна оценка, вместо да се прави анализ на рисковете пред националната сигурност, с подобни действия правителството създава предпоставки правозащитните органи и отбранителни сили да не са в състояние да реализират функциите си.


Премиерът вика Бъчварова и Горанов

Вътрешният министър твърди, че промените ще важат само за новоназначените служители

Премиерът Бойко Борисов привиква на среща днес в 8,30 ч финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова. Това заяви вчера главният секретар Георги Костов пред протестиращите полицаи. "Дойдохме тук, за да кажем честната история на тези промени. Възнагражденията в МВР ще се запазят до достигнатите нива и за намаляването им не може да се говори. Става въпрос единствено за намаляване на компенсациите при пенсиониране, ограничаване на отпуските и консолидиране на допълнителните възнаграждения за прослужено време", заяви Костов. "МВР има нужда от хора, които не работят, за да чакат при пенсионирането си 20 заплати. Реформите ще доведат до по-добри условия на труд", заяви от своя страна и финансовият министър Владислав Горанов. Според него водещият мотив за промени в системите е натрупванията през годините, които са довели до там, че бюджетите на практика са станали бюджети за разходи и заплати. 95 процента от парите за силовите ведомства отиват за заплати, а само 5 за издръжка, допълни Горанов. Идеята му била да се насочи ресурсът за реални политики и подобряване на условията на работа в министерството, а не за плащания на обезщетения на напуснали служители. По думите на Горанов е нямало как да се започне дебат по промените във времето на избори, понеже това щяло да се използва от политиците за предизборни дивиденти. Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък призна, че промените се готвят от 2 месеца. До месец МВР ще представи цялостна концепция за реформи. "Знаете, че няма пари за реформи, затова най-лесното нещо е да ги спрем", заяви още Бъчварова. "Моето лично предложение е да се въведат правила, които да важат оттук занапред, за да не накърняваме правата на нашите служители - въпреки че това ще утежни бюджета на МВР в момента. Няма да има намаляване на работните заплати, а социалният пакет ще се запази", заяви по-късно Бъчварова пред bTV. Така за първи път тя подкрепи идеята на синдикатите в МВР промените да важат само за новоназначените служители във вътрешното ведомство. "Търсим най-добрия вариант за служителите. Оставката ми е последният вариант, който е и най-лесният", завърши Бъчварова.

 ДПС защити сектора

ДПС заявява категоричната си позиция срещу опита на правителството да премахне обезщетенията, изплащани при пенсиониране, както и надбавките за прослужено време на служителите от сектор "Сигурност", се казва в декларация на движението. "Напомняме на управляващите, че това не са привилегии, а справедлива компенсация за рисковете и трудните условия, при които работят служителите от сектор "Сигурност", както и гарантиране на възможности за тяхната преквалификация след пенсиониране. Ние възразяваме както срещу същността на исканите промени, така и срещу начина, по който те се правят - без диалог със синдикалните и професионални организации на работещите в сектора и чрез Закона за държавния бюджет без промяна на съответните специализирани закони", пише още в позицията на движението, което завършва с: "Възмутителен е опитът на ресорния министър да избяга от отговорността, която носи към служителите в повереното й министерство. В усложнената от бежанската криза ситуация министърът е длъжен повече от всякога да осигури спокойствие и стабилност на работещите в системата".

Ненчев свиква Съвета по отбрана

Министърът на отбраната Николай Ненчев свиква извънредно днес Съвета по отбрана заради заложените в бюджета за 2016 г. ограничения на социалните права на военните. Основна тема на заседанието ще бъде съществуващата опасност от напускане на голям брой военнослужещи, обясниха от Министерството на отбраната. По-рано през деня от Националния синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" съобщиха, че военнослужещите се присъединяват към протеста на полицаите, защото предлаганите промени драстично ще намалят брутните възнаграждения на военнослужещите. Мотивите за икономии противоречат с щедрите разходи, които се правят за лицата, получаващи едновременно пенсии и заплата, назначени като висши и старши офицери в Министерството на отбраната и Българска армия, се казва в позиция на синдиката. Решението за бюджета за следващата година ще задълбочи още повече проблеми в системата, смятат военните.

От години нямаме сигурност

Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР

Проблемът не е само в орязаните придобивки. Проблемът, е че за служителите на сектор "Сигурност" от години няма елементарна сигурност. По никакъв начин не можем да планираме бъдещето си. Нас ни реформираха и трансформираха. Това, което се опитва да направи министър Горанов, преля чашата. То ще предизвика такова напускане на служители от сектор "Сигурност", каквото България не помни. Една четвърт от служителите могат да напуснат работните си места. Ще бъдем поставени пред риска някои ведомства да не могат да изпълняват функциите си. Не става въпрос само за колеги, които имат право на пенсии. Това ще бъде една голяма вълна и не само МВР и Министерството на отбраната, а поне още 5-6 ведомства няма да могат да се оправят с години.

Промените спестяват 25 млн.

Планираните промени в социалните придобивки на заетите в сектор Сигурност ще спестят около 25 млн. лв. на година, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Това ще увеличи с 30-40% парите за материална издръжка и подобряване условията на труд, сметна той. В същото време разчетите сочат, че при масови напускания на около 10 000 служители, каквито са опасенията на синдикатите, ще се наложи хазната да извади наведнъж 200 млн. лв. 

Промените в сектор "Сигурност"
- Отпада допълнителното заплащане за прослужено време, което в момента е 2% върху основната заплата за всяка година стаж.
- Добавката за храна за работещите в МВР вече няма да се определя с подзаконов акт на министъра на МВР, а ще става всяка година със Закона за държавния бюджет. Това поражда подозрения сред служителите на МВР, че финансовият министър има намерение да ореже допълнителните средства за храна.
- Платеният годишен отпуск ще бъде намален от 30 на 20 дни в годината.
- Най-болезнената промяна - наполовина орязани обезщетения при пенсиониране или напускане на системата. То става 50% от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 10 брутни заплати. Досега при напускане полицаи и военни получаваха по една заплата за всяка година в системата, но не повече от 20 нетни заплати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай