БСП уточни общи позиции с работодателите

БСП уточни общи позиции с работодателите | StandartNews.com

С работодателските организации мислим първо за малкия и среден бизнес, които са гръбнакът на българската икономика. Това каза лидерът на БСП и водач на листата на „БСП за България" в 25-ти МИР София град Корнелия Нинова след срещата си с представители на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Нинова обясни, че са се обединили за развитието на българска индустрия, защита на малките и средни предприятия, правилата за бизнеса и обвързаността му с образованието. „И ние от своя страна представихме своята платформа. Благодаря на домакините за поканата и за конструктивния ни разговор. Имаме единно мнение по няколко въпроса. Първо, по нашите предложения за насърчаване на българско производство и българска индустрия представихме конкретните си предложения, които касаят ролята на държавата в този сектор. Обяснихме, че не става въпрос за регулации, които биха утежнили още повече бизнеса, а да се въведат правила в икономиката", заяви лидерът на БСП.

Тя даде пример с подготвения от БСП Закон за публичните предприятия, в който се предлага държавните и публичните предприятия да се управляват с конкурсно начало. Нинова поясни, че в Закона за храните БСП настоява чуждите вериги да продават процент български стоки. „Продължаваме да смятаме, че те издевателстват над българските производители", коментира лидерът на БСП.

Тя обясни, че от БСП са представили виждането си по отношение на земеделието с налагане на таван за получаване на субсидиите. „Много ми хареса това, че се обединихме около една теза - мисли първо за малкия - и в икономиката, и в земеделието,тъй като гръбнакът на българската икономика е малкият и средният бизнес", коментира Корнелия Нинова.

Тя поясни, че с работодателските организации са на едно мнение по отношение на обвързването на образование и икономика. „Закъснели са ни даже мерките", коментира тя и поясни, че предложенията на БСП са свързани с професионално образование плюс изготвяне на карта за бизнес образование във висшето образование. „Благодаря, че българските работодатели ще ни помогнат да направим тази пътна карта в България - къде и кои фирми в страната и кои специалности имат нужда от кадри", допълни тя.

Нинова посочи, че от БСП са загрижени за административната тежест върху бизнеса, като са категорични, че трябва заедно да постигнат това срещу плащаните такси да стои реална услуга. Според Нинова именно на това трябва да се направи законодателна и практическа ревизия по проследяване на контрол на процеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай