БСП иска нови договори с фотоволтаичните централи

БСП и Атака се обединиха около атомната енергия

БСП иска нови договори с фотоволтаичните централи | StandartNews.com

София. Цените на тока могат да бъдат намалени, когато се намери нов начин за изчисляване на т.нар. енергиен микс, заяви Явор Куюмджиев, депутат от „Коалиция за България" в 42 народно събрание, в предаването "Факторът Кошлуков" по ТВ7.

По думите му, проблемите идват от дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от фотоволтаичните централи и от двата американски ТЕЦ-а. Разговори с фотоволтаичните централи са водени от БСП и те са склонни да променят условията си. Служебното правителство е водило разговори с двата американски ТЕЦ-а, и Куюмджиев изрази надежда, че и те ще намалят цената. Предстоят преговори и с ЕРП-тата.

Друга стъпка е да се възложи на министъра на икономиката и енергетиката и на министъра на социалната политика да изработят нова, по-всеобхватна схема за получаване на енергийни помощи.

Важно е да се промени начина, по който се избира ДКЕВР – да се избира от Парламента, отбеляза представителят на БСП и подчерта, че управлениетно на ГЕРБ е допуснало безконтролно нарастване на присъединените фотоволтаични системи – добавило е около 1100 мегавата.

Ако нещата продължат така до края на годината загубата в енергийната система ще е 1 млрд. лв. и дефицитът ще се увеличава с толкова през всяка следваща година.

Адриан Асенов, депутат от "Атака" упомена статистика, извадена от официалния сайт на ДКЕВР, свързана с цената на тока от различните източници и направи извода, че за да падне цената на тока трябва приоритетно да се изкупува ток от АЕЦ "Козлодуй".

Относно електроразпределителните дружества Асенов заяви, че трябва да се следва примера на други европейски страни и те да бъдат изгонени от България, и напомни думите на Сотир Цацров, че трябва да се направи проверка на ДКЕВР, защото комисията е действала не като регулатор, а като регистратор.

Позицията на "Атака" е, че трябва да има максимум атомни мощности. Партията е "за" проекта АЕЦ "Белене", каза Асенов.

Явор Куюмджиев добави, че трябва да се направи анализ на ситуацията около този проект в момента. По думите му, ГЕРБ не са прекратили договора с руската страна и тя продължава да произвежда оборудване и съответно искът към България расте.

В момента "Белене" не ни трябва, но след 15 г. повечето от днешните централи няма да ги има и няма да можем да разчитаме на АЕЦ "Козлодуй", предупреди депутатът от БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай