Борисов: Военните ще направят логистиката по охрана на границата

Борисов: Военните ще направят логистиката по охрана на границата | StandartNews.com

София. "Военните ще направят логистиката по охрана на границата, техните шофьори с техните камиони и техника ще возят граничарите и полицаите, които пращаме там. Поне 100 военни ще бъдат изпратени и това ще е на този етап", заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия. "Имаме над 34 000 – 35 000 предотвратени нелегални влизания в страната", информира още Борисов.

Той категорично заяви, че няма да има проблеми с нашите южни съседки, ако военни също бъдат изпратени по границата. "Поисках справка от службите. От гръцка и от турска страна армията участва активно в охраната на границата и нека да бъдем по-пестеливи, когато говорим за скандали и как щели да реагират съседките ни", апелира той. "Приемам изказването на президента Росен Плевнелиев като грижа за армията", подчерта Борисов във връзка с предупреждението на президента за възможност за възникване на дипломатически скандал. Борисов посочи още, че около 150 милиона лева ще са необходими за охраната на границата.

Министър-председателят отчете отличната работа на службите по предотвратяване на конкретен инцидент през последните дни, но отказа да разкрие точно за какво става въпрос. "В последните дни службите работиха много активно, справиха се добре. Имаше казус, който беше решен, но по тези теми е хубаво изобщо да не се говори, но много се постараха колегите, свършиха добра работа", заяви премиерът. На въпрос дали ще има кадрови промени по върховете на службите за сигурност, Борисов заяви: "Трябва да се даде шанс на ръководствата на службите да докажат професионализма си".

Във връзка с връщането на бежанци от друга европейска територия премиерът обяви, че на този етап не става въпрос за връщане, но България ще поеме своята част и ще се опита да се грижи за тези хора, колкото и да е трудно това.

"Вярвам в мъдростта на българския народ", обяви Борисов в отговор на въпрос дали са възможни радикални настроения и у нас. "За всяка държава е пагубно противопоставянето между етническите и националистическите партии, които са като скачени съдове", посочи той. По думите му, това разделение много трудно се овладява и когато тръгне, се разпадат цели държави, а Югославия е пример за това.

За терористичните актове в Париж Борисов е категоричен, че с това се цели създаване на хаос. "Ако има някакви цели в тези атентати, то те са да има хаос и след хаоса гражданска война. Целта е да бъдат сатанизирани мюсюлманите, съответно християните, светът да се раздели по друга ос – религиозна, и хаосът тогава ще е гарантиран", каза премиерът. Според него на този етап те успяват. "Слушам хората около мен, слушам коментарите, виждам омразата, виждам вече настроенията, реваншизма, който се надига. Така че действително светът стана различен от преди няколко дни", коментира Борисов.

По повод отношенията си с Реформаторския блок премиерът обяви, че може да си пие кафе както с Радан Кънев, така и с всеки друг. "Като сме коалиция не значи, че съм оженил за тях и нямам право да взимам решения", каза Борисов и добави, че с Кънев е в прекрасни отношения, вярват си и когато се гледат в очите, си имат доверие.

Относно казуса в тютюнопушенето на обществени места, премиерът беше категоричен, че няма да подкрепи да се разреши отново пушенето на закрито. 

"Аз съм против задължителните неща", отвърна Борисов на въпрос дали е "за" или "против" задължително гласуване, въпреки че през миналата година ГЕРБ подкрепи идеята за референдум по този въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай