Борисов преговаря с Путин за хъб "Балкан" и по-евтин газ

Борисов преговаря с Путин за хъб "Балкан" и по-евтин газ | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов ще бъде придружаван по време на работното си посещение в Москва на 30 и 31 май от вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на културата Боил Банов, съобщи правителствената пресслужба. Разговорите в Кремъл с руския президент Владимир Путин започват в 14 часа. Договаряне на руски газ за хъб "Балкан" и намаляване на цената на доставките според дългосрочния договор с "Газпром" са сред основните теми на визитата на Борисов, твърдят запознати. Затова в делегацията ни е включен и директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който преди две седмици заедно с Теменужка Петкова имаше разговори в Москва с шефа на "Газпром" Алексей Милер.
Българските очаквания са Русия да поеме ангажимент бъдещият хъб "Балкан" да получава 15 млрд. кубика газ от втория ръкав на "Турски поток", чието сухопътно трасе трябва да достигне до българо-турската граница.
"Газпром" вече обяви, че е подписал с турската държавна газова компания "Боташ" споразумение с основните условия и параметри на наземния маршрут на "Турски поток", но подробности не бяха огласени.
Другият акцент в газовата тема, която Борисов ще обсъжда с Путин, е да се свали цената на руското синьо гориво, което в момента получаваме. Повод за това е постигнатата през миналата седмица договорка на Брюксел с "Газпром" да спре да продава на високи цени суровината си в Югоизточна Европа.
Ако се стигне до споразумение за предоговаряне на цените по действащия до 2030 г. договор, по-ниските тарифи ще влязат в сила с анекс. Това пък може да отложи поисканото от "Булгаргаз"
увеличение на цената на вътрешния пазар с 16 на сто от юли.
Рестартът на проекта АЕЦ "Белене" също може да бъде обсъден по време на разговорите в Москва.
Руската държавна корпорация "Росатом" вече обяви, че при всички случаи ще участва в търга за проекта.
Това е първата визита на Борисов в Москва,
а последната му среща с Путин беше в София през 2010 г., когато настоящият руски президент беше премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай