Борисов: Изтегляме закона за акциза на бездимните цигари /ВИДЕО/

Борисов: Изтегляме закона за акциза на бездимните цигари /ВИДЕО/ | StandartNews.com

ВИДЕО ТУК

Разпоредил съм на Цветан Цветанов да изтеглят закона. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във връзка дебата за бездимните цигари.

„Наслушах се на големи глупост по темата за бездимните цигари. Когато опозицията ни атакува, разбирам, има смисъл – това ѝ е работата. Но в случая говорят и нашите коалиционни партньори – само ще им кажа, че след 1-2 месеца започваме да гледаме бюджета и ще дойдат с огромните си искания за въоръжение, за пенсии, за какво ли не. И отсега им казвам – единственото, което е водила групата на ГЕРБ за облагане с данък или акциз, за да не дотираме цигари – дали с огън, без огън, с дим, без дим, - на тях пише, че са вредни за здравето. И загубата в бюджета е видна. И се оказва, че освен ГЕРБ за този бюджет друг не мисли. Всички говорят само колко разходи да направим – дайте допълнително за самолети, дайте за танкове, дайте за пенсии, дайте за заплати, дайте за военни, дайте за полицаи. Просто ей така, все едно държавната хазна е каса без дъно, от която всеки гребе. А това, че е имало облага за някакъв бизнесмен, депутат или друга политическа сила – това пък е огромна лъжа", каза още Борисов и посочи, че това не е жълта новина, не е фалшива новина, а няма нищо общо с истината.

„За целта, след като искате да дотираме цигари, след като искате да подаряваме реално пари от бюджета – защото когато не събираме от тези бездимни цигари пари, както от другите цигари, това е загуба за държавния бюджет. Или казано с други думи – ние ще дотираме тези чужди компании, които „Обединени патриоти" подкрепят в случая. И аз ги подкрепям вече. Разпоредил съм на Цветанов да изтеглят закона, да направят срещи. Няма да се облагат с мита като другите цигари, но те също са вредни, затова на тях пише: „Вредни за вашето здраве". Да видят как е в другите страни от Европа – колкото е там, толкова е и тук. За да се спре с тези спекулации. В България всеки говори за реформи, но в момента, в който речем да направим нещо, което е в полза за обществото, и с тези пари да се дадат повече за други дейности, изведнъж започват кой, майка му, леля му. Какво общо има това с производството на цигари? Правим този подарък, бедна България – подаряваме тези пари. Патриотите, като дойдат сега за бюджета, ще им извадя тези пари, за които говорят – с най-приятелски чувства им го казвам. Председателството свърши и аз нямам намерение повече да оставям ГЕРБ да става тупан, на който сутрин няма работа и излиза да се изказва. Много им стисках зъбите – достатъчно", коментира министър-председателят и припомни, че в България са най-ниските данъци в Европа – 10%, и най-ниското ДДС – 20%.

„Само за скъпите молекули от началото на годината досега – 60 млн. лв. повече. Тук ще загубим 30 млн. лв. и ето ви 100 млн. лв. А чувам непрекъснато – дайте още милиард, още 50 милиарда, още 500-600 млрд. лв. Освен ГЕРБ нека и другите политически партии да си направят сметка, че един ден и те ще управляват и когато управляват, с тези камъни точно ще ги бия по тяхната глава. Да запомнят това – този зверски популизъм няма да излезе надобре. Когато прочетох, не можах да повярвам сутринта. Целта ни била да си попълним бюджета, защото сега излизаме на минус. Добре, приемам го", каза Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай