20:50 ч.

03.03.18

2 мин.

0

18

0

Борисов към патриарх Кирил: Народите на България и Русия имат добри отношения

от редактор |

Борисов към патриарх Кирил: Народите на България и Русия имат добри отношения

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който е на посещение в България по случай 140-годишнината от освобождението на страната от османска власт. Това съобщиха от правителствената информационна служба.


"Имаме прекрасни отношения между двата народа и Вашето присъствие в днешния ден го потвърждава, за което Ви благодаря", каза българският премиер. Той посочи, че освен Освобождението и националния празник на страната, България днес отдава почит и към загиналите воини в Руско-турската война, най-много от които са от Русия.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че във времето, в което е министър-председател на България, правителствата са отпуснали над 140 млн. лв. за ремонт и изграждане на нови православни църкви и манастири. "Продължаваме, доколкото Господ ни дава сили и възможности, колкото може да направим за Църквата. Такива светини като Бачковския, Троянския, Рилския манастир, толкова много църкви, включително взривени в онези времена, изградихме, реконструирахме, ремонтирахме, изписахме наново и това българският народ го уважава", посочи Борисов и допълни, че разчита много православието да води народите ни към добри дела.


Руският патриарх Кирил подчерта, че в Руско-турската освободителна война Русия е била водена от разбирането, че българите са братски, православен народ, а не от политически цели. "Това показва, че православната вяра е огромна духовна сила", каза руският патриарх и отбеляза, че на Шипка днес е видял жива тази традиция. „Смятам, че тази традиция, която произлиза от дълбините на народния живот, е велика сила. Дай Боже, тази сила да запази завинаги единомислието на нашите народи, а междудържавните отношения да се определят, отчитайки истинските настроения на хората", посочи патриарх Кирил, отбелязвайки отличните братски отношения между православните църкви на България и Русия.


Министър-председателят информира патриарх Кирил и за основния приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС – Западните Балкани. "Искаме да свържем всяка една столица с другата, да изградим пътища, жп линии, дигитална инфраструктура. Нашата политика за Балканите не е насочена срещу нашите големи съседи – нито срещу Турция, нито срещу Русия. Точно обратното – ние разчитаме, че заедно със съседите, с цяла Европа ще работим не само за нормализиране на отношенията, а да градим и да дадем възможност на нашите народи да живеят в мир и свобода, в благоденствие. Без Бог нищо не можем да направим и не се и опитваме", каза Борисов.


Премиерът отправи и благодарности към президента на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателя Дмитрий Медведев за поздравленията по случай националния празник на България.


На срещата присъства и българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и свещеници от Българската православна църква.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 19:16 · 04.03.2018
Цветанов, ама ти сигурен ли си, че целият договор за продажба на ЧЕЗ е написан съгласно английското законодателство и оттам вие с премиера не сте знаели за него? Защото ЧЕЗ е чешка фирма и договорът следва да е написан съгласно чешкото законодателство, а в параграфа „ДОПЪЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ” да има текст: „За всички клаузи, непосочени в договора, важи АНГЛИЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО”? Ти си ВИФ-аджия , при вас „Международно право” не се учи, да не си направил поредната интрига? Много си догоден на такива неща , ей!
Потребител · 19:12 · 04.03.2018
Трето, след трите гафа на ГЕРб – ратификацията на ИК, сделката ЧЕЗ и „тъмните сили” на Караянчева, което беше тежка обида към българския народ , тя пак щеше да бъде освиркана. Ама това не и попречи вечерта на тържествената заря тя да е сред официалните гости като Гюро Михайлов на поста. Ие сигурно. че в парламента те с Цветанов и Данаилчо Кирилов пак ще скроят поредния калташки номер. Такива са им душите, не зависи от партията, на която са главатари, а от самите тях.Както самата тя каза, перефразирам: "черните им души".
Потребител · 19:06 · 04.03.2018
Цветанов, мисли като говориш, защото непрекъснато смесваш истината с лъжата. Казваш : „По принцип президентът сутринта участва тук, в София, при вдигането на българското знаме на Незнайния войн. И тогава беше договорено и уточнено, че председателката на парламента ще бъде на Шипка.” Първо, не е задължително президентът да бъде долу, в София, за вдигането на националния флаг.Второ, министърът на МО беше на вдигането на флага, което означава, че с него е предварително говорено.
Потребител · 11:56 · 04.03.2018
Бягаитe българи идва руска окупация.
Потребител · 13:14 · 04.03.2018
@Потребител Ти бягай в Анадола. Идават да ни освободят. Колко години направиха американските военни бази? Стига джендър -демокрация!
Потребител · 16:17 · 04.03.2018
@Потребител Нe искам свобода както прeз 1878 година защото сe прeвърна във руско владичeство.
Потребител · 06:10 · 05.03.2018
@Потребител Като нe искаш свобода отиваи в Турзия.
Потребител · 14:54 · 05.03.2018
@Потребител İмам много имоти в България на кои да ги оставя?
Потребител · 06:38 · 04.03.2018
пак политикотщина:
РУСКИЯ НАРОД Е ВЕЛИК НАРОД
БЪРГАРСКИЯ НАРОД И МНОГО ДРЕВЕН НАРОД
САМО ЧЕ НИЕ СЕ СРАМУВАМЕ И СМЕ ЗАБРАВИЛИ ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ
САМО ДА КАЖА ЧЕ АКО НЕ Е РУСИЯ,АЗБУКАТА НИ ЩЕШЕ ДА ИЗЧЕЗНЕ.
Потребител · 05:45 · 04.03.2018
Вън от Родината руските помияри и руските мекерета!Русия скоро ще хапне дръвчето:)))
Потребител · 08:24 · 04.03.2018
@Потребител Ще ми хапнеш ритниците пендел
РАДЕВ · 08:44 · 04.03.2018
@Потребител ЛЕКУВАЙ СЕ БРЕ
Потребител · 05:42 · 04.03.2018
Никакви добри отношения нямаме с руските олигофрени
Потребител · 08:25 · 04.03.2018
@Потребител Как ще имаш като там не толерират педераститята. Яд ви е че владимир не ви узакони перкането в гъза и хвърчането на лайна -ВИДНА ЕВРОПЕЙСКА ЦЕННОСТ
Потребител · 05:19 · 04.03.2018
Да, хародитe имат добри, братски отношeния, на защо прозапанната продажна полотичeска клика сe стараe да ги влоши? Срамота за народнитe прeдатeли.
.,.,., · 23:46 · 03.03.2018
.,.,.,.
Потребител · 21:26 · 03.03.2018
Вярно. Народите имат. А ментето заяви че ще воюваме на страната на нато против Русия
РАДЕВ · 08:45 · 04.03.2018
@Потребител ЩЕ ВОЮВАМ КОЛКОТО ДЯДО МИ Е ВОЮВАЛ ВТОРАТА СВЕТОВНА
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент