Борисов: До година кандидатстваме за еврозоната, кредитите ще поевтинеят

Борисов: До година кандидатстваме за еврозоната, кредитите ще поевтинеят | StandartNews.com

Убеден съм, че бихме могли до една година да кандидатстваме за Еврозоната. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусия „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете".

„Не съм оптимист, че в рамките на няколко месеца ще кандидатстваме за Еврозоната. Но съм убеден, че бихме могли да се справим в рамките на една година – имаме готовност. В рамките на месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем първо в „Чакалнята" или първо в паричния съюз. Ще проведем тихи преговори. Иска ми се да стане по-бързо, но системата е бавна и консервативна, а и рисковете са много", каза още премиерът.

Той посочи, че влизането в Еврозоната е тема, по която има две мнения. „Първото положително е, че кредитният рейтинг и лихви по кредити ще тръгнат нагоре, но има обратният вариант като при Гърция. Така че всичко зависи от стабилността на държавата. И понеже винаги сме много по-силни и ние от ГЕРБ, и колегите от БСП да се черним, но ако погледнем как върви графиката на външния дълг, ще видим, че с Гърция тръгваме от 100% и как до преди няколко дни ние достигаме до 25% дълг, а Гърция – отива до 170%. Сиреч, когато кандидатстваме в Еврозоната можем да говорим за стабилност и постоянство, че което и да е правителство това нещо ще го спазва. Изключително важно е, когато защитаваме дадена теза, да имаме предвид рисковете – ние не представляваме риск за Европа, защото всички правителства не си дадохме националния резерв. Имаме параметри с нулеви бюджетни дефицити, които дават възможност да се постигне стабилност. Да, мигновен ефект може да има – ще вдигнем много доходите веднага, но какво ще стане занапред? Това е основното ни опасение - всеки иска вдигане на доходите веднага и не мисли какво ще стане занапред", каза още той.

„Нашият валутен борд е стабилен – инфлацията е 1.4%. 5-те процента безработица не е най-важното. А това, което направихме тази година – да вкараме 22 хил. деца, които досега не са ходили в училище, да ги вкараме в класните стаи е една добра практика. Има и още много добри практики, които можем да развием", коментира Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай