България не е изнасяла оръжие за Сирия

България не е изнасяла оръжие за Сирия | StandartNews.com

България не е изнасяла оръжие за Сирия от началото на конфликта през 2011 г. Ние спазваме стриктно международните стандарти. Това заяви външният министър в оставка Даниел Митов пред bTV.

Той посочи, че има междуведомствена комисия, която отговаря за износа на оръжие и тя може да даде повече информация по този повод.

„Не е задача на външно министерство да прави проверка за наличието на такова оръжие", каза Митов.

Така външният министър в оставка коментира откриване на българско оръжие в град Алепо, който бе поставен под контрола на правителствените сили на Башар Асад с помощта на Русия.

След освобождаването на града от бунтовниците, които Русия определя като ислямистки, бяха изоставени големи количества оръжие. Сред тях руските сапьори откриха и такова, което е произведено в България. Това стана причина за острата реакция от страна на руското външно министерство. Митов заяви, че Русия не ни е враг.

„Не става въпрос за врагове, а за интереси", добави той.

Според него се води целенасочена кампания за възстановяването на руското влияние в някои държави, които вече са част от ЕС и НАТО, сред тях е и България.

„Русия има своя интерес, но той не е български", каза Митов, според когото българският интерес е „да бъдем част от цивилизования свят".Той подчерта, че пазим българския интерес.

„Къде не го пазим?", попита Митов.

Той коментира и дали ще има промяна на външната ни политика спрямо Москва при новия президент Румен Радев.

„Само Румен Радев може да каже дали отношението ни към Русия ще се промени. От неговите изказвания разбирам, че то ще се промени", заяви външният министър в оставка.

Митов също така отрече да е имало забавена българска реакция по повод на последните атентати в Турция.

В турските медии се появи информация, че страната ни не е изказала съболезнования във връзка с жертвите на кървавите терористични атаки. Направено е запитване, защо 160 български граждани не могат да посещават Турция. Анкара е заявила, че е нейно право да преценява, кого да пуска на своя територия. "България си запазва правото на реципрочни действия", каза по този повод Митов.

При всички случаи имам намерение да остана част от българския политически живот, каза Митов по повод на бъдещите си планове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай