Адемов подкрепи КНСБ за вдигане на минималната заплата

От догодина месечните детски добавки могат да увеличат с 5 лева и да станат 40 лева

Адемов подкрепи КНСБ за вдигане на минималната заплата  | StandartNews.com

София. „Идеята на правителството и партиите, които го подкрепят, е от 1-ви януари 2014 година минималната работна заплата у нас да бъде увеличена на 340 лева". Това каза социалният министър Хасан Адемов пред медии, с което подкрепи искане на синдикатите. Той участва във форум в централата на КНСБ.

„Все пак, това е идея, която престои да бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество", уточни Адемов. Въвеждането на необлагаем минимум на равнището на минималната работна заплата води до увеличаване на разполагаемия доход на голяма част от гражданите, обясни той. Това обаче причинява огромен дефицит в приходите на бюджета, а на този етап правителството и Министерство на финансите не могат да си го позволят, алармира социалният министър.

Увеличаването на осигурителните вноски няма как да стане в условия на този растеж, който имаме в момента и при това ниво на събираемост на данъчните приходи, добави Адемов. Той смята, че е трудно в условия на криза да има ръст на осигурителните вноски. „Дискусията за ръст на бюджетните заплати и за нова концепция предстои, особено, на държавните служители", увери той.

В своето слово по-рано Адемов изрази задоволството си, че на форума и Световния ден за достоен труд започва дискусия за Бюджет 2014.

„Най-важното, за което и да е правителство, е хората да разчитат на достоен труд и социална защита, подчерта той. В годините на икономически растеж имаше инвестиции, но истината е, че България изостава в растежа на доходите. Стремим се да догонваме средноевропейските доходи, независимо от ситуацията на криза и да поддържаме социалния диалог, за да постигнем устойчиви решения, каза още Адемов.

„Макрорамката на бюджета за 2014 година на този етап е за очакван икономически ръст 1.4%, приходите са в съотношение към БВП към 37%, а разходите - към 39%", допълни социалният министър.

Има вариант от догодина месечните детски добавки да се увеличат с 5 лева и да станат 40 лева", стана ясно още от министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Не е ясно обаче дали ще се запази сегашният критерий от 350 лева доход на член от семейство.

Финансовото министерство предлага запазване на тавана на пенсиите през следващата година, включително и за тези, които са отпуснати след 1-ви януари. Максималният осигурителен доход ще бъде увеличен от 2200 лева на 2400 лева, а таванът на пенсиите ще е 35% от тази сума, обясни още Адемов.

Все още не е ясно дали догодина ще бъдат увеличени заплатите на бюджетните служители, потвърди пред БНР социалният министър.

"Едната вероятност е на този етап от началото на годината да няма нови размери на работните заплати. Другата възможност е, както предлага КНСБ, 10 процента, но това на този етап е трудно постижимо. Третата опция е 5 процента в началото на годината, другата възможност е от средата на годината. Тези, които работят в Спешната помощ, там министерство на здравеопазването търси възможности за по-различни нива, но не искам да коментирам други сфери", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай