Забравяме за сметките за ток срещу 7 бона

Оправят закона, но наредби пречат на развитието на фотоволтаиците

Забравяме за сметките за ток срещу 7 бона | StandartNews.com

София. Кой ли в България не желае да се отърве от сметката си за ток. В близко бъдеще това вече ще е възможно, въпреки че звучи невероятно. Става въпрос за последните промени в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), които парламентът предстои да разгледа. В тях е предвидено поставянето на фотоволтаичен панел на покрива да премине от разрешителен към уведомителен режим.

Това означава, че желаещите да монтират такъв панел на покрива си само ще трябва да оповестят за това общината и местното електроразпределително дружество. Ако от тях не постъпи възражение, това значи, че фотоволтаикът спокойно може да се монтира. Това пък ще осигури на жилището безплатен ток.

По-лесно, разбира се, това може да се случи с еднофамилни къщи, тъй като не се изисква съгласието на над 2/3 от съседите, както е при блоковете. Инвестицията за соларен панел от около 2 киловата мощност, който е подходящ за къща, излиза между 7 и 9 хил. лв., обясни председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов. Ако обаче ползвате произвеждания ток само за собствени нужди, а не продавате излишъка на местното ЕРП, инвестицията може да се изплаща и 30 години, тъй като печалбата е само от спестените сметки. Този процес обаче може да се ускори сериозно, ако сключите договор с енергото, което пък ще купува вашия ток на доста по-високи цени.

Въпреки добрите идеи за промяна в ЗЕВИ, за да се случи всичко, ще трябва да се променят още и Законът за устройство на територията, и няколко наредби, обясни Газдов. Също така трябва да се намалят и някои тарифи. За задължителния Сертификат за произход на енергията, който се изисква, за да продавате, се плащат 50 лв. на месец. Това са 600 лв. на година, колкото може да е печалбата от произведения от фотоволтаика ток, допълва Газдов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай