Войската на хан Кардам превзе крепостта "Маркели"

Войската на хан Кардам превзе крепостта "Маркели" | StandartNews.com

Догодина и туристи да въртят мечове срещу византийците, обмислят от общината

Кръвопролитна битка, разиграла се преди 12 века, оживя край Карнобат и съживи подвига на легендарния български хан Кардам. В събота вечер древната крепост "Маркели" се превърна в сцена на ожесточено сражение. Хитри византийци и храбри прабългари кръстосаха копия и мечове в решаващата битка. Двете армии опънаха тетивата на лъковете и на бойното поле засвистяха стрели. Конски тропот разтресе "Маркели", а хан Кардам поведе войската си с развята конска опашка - знаме и боен символ на непобедимата прабългарска конница. Зрелищната битка се разигра пред очите на няколко хиляди зрители, които със затаен дъх наблюдаваха историческата възстановка, която бе представена сред автентични прабългарски юрти. Редом с хана

върху расовите си жребци препускаха и две дами

Развели дълги коси, с мечове и лъкове в ръцете, те воюваха рамо до рамо с мъжете - така, като е било преди повече от хилядолетие. Минути преди решаващия сблъсък между ромеи и българи, хан Кардам излезе пред бойците си и ги поведе с пламенна реч. "Аз, Кардам, от бога хан на българите, ви повеждам в тази съдбовна битка. Бийте се храбро за България и запазете земята ни! Заклех се в меча си, че с кръвта си ще браня до последен дъх тази земя и моя народ", изрече хан Кардам и поведе войниците с в страшния бой. Секунди по-късно подножието на крепостта "Маркели" затрепери под конския тропот и звън на оръжия. Византийци в блестящи доспехи и прабългари с метални ризници се биха на живот и смърт. Боят премина на фона на ефектна старинна музика, която превърна събитието в невероятно зрелище. Хилядите зрители се пренесоха в далечните векове и за час забравиха, че битката е само театър. Сражението бе разиграно по всички правила на военното изкуство в миналото, а бойците спазваха стриктно реалните събития на бойното поле, описани в древните хроники. Докато войските на Кардам отбраняваха крепостта, от високоговорителите звучеше гласът на анонимен летописец, който разказваше подробности от легендарното сражение и военната тактика на българите.

Крепостта "Маркели", която е разположена на 7,5 км западно от Карнобат, била най-голямото и мощно укрепление в Тракия от началото на IХ в., пазещо подстъпите към източностаропланинските проходи. През Първото българско царство твърдината често е била свидетел на ожесточени сблъсъци между българските и ромейските войски. Най-паметната битка се разиграла на 20 юли през 792 г. Тогава хан Кардам нанася съкрушително поражение на войските на император Константин VI. В жестокото сражение са избити най-видните византийски пълководци, а самият император се спасява на косъм от смъртта.

Василевсът като по чудо се спасява от плен

но губи крепостта "Маркели", която преминава под българско управление. В ръцете на хан Кардам остават императорската хазна и целият му обоз. Поражението е толкова тежко, че империята е принудена да сключи мирен договор, по силата на който се задължава да плаща внушителен годишен данък на българската държава.

Възстановката на легендарното сражение бе организирана от община Карнобат в рамките на дейностите по проект BG161РО001/3.1-02/2009/005 "Реставрация, консервация и експониране на крепост "Маркели" и изграждане на техническа инфраструктура към нея. Развитие на туристическа атракция "Средновековен парк Маркели", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

С пресъздаването на победното за българските войни сражение отпреди 12 века кметът на община Карнобат Георги Димитров и екипът му демонстрираха ефекта от вероятно най-тежкия си за изпълнение европейски проект, свързан с реставрацията и консервацията на археологическия обект. "Това не е край на един проект, а ново начало за "Маркели", заяви пред гостите Георги Димитров.
В сражението взеха участие бойци от няколко школи от Шумен, Сливен, Каспичан и Варна, които демонстрираха отлично конна езда, боравене с

лъкове, мечове, копия, боздугани, брадви

и различни бойни техники за защита и нападение. Близостта до епохата на сражението се осигуряваше и от разположените шатри и обсадни бойни кули, тарани и катапулти. Присъстващите имаха възможността за първи път обстойно да разгледат и самата крепост, която в своя разцвет е била разположена върху площ от 460 дка. До момента от отбранителното съоръжение е проучена и изследвана минимална част, но археолозите са установили наличието на 12 бойни кули, изключително сложно водоснабдително съоръжение и солидна християнска базилика, която е била изградена върху по-ранен храм и мортириум с тленните останки на светец.

Амбицията на община Карнобат е възстановката на битката да се организира всяка година и тя да се превърне в туристическа атракция. Буквално минути сред приключването на "сражението", кметът Георги Димитров получи предложения от няколко фирми и компании от региона за финансиране на възстановката за следващата година. Целта е да се намерят средства, които да се инвестират в проекта и следващото сражение край "Маркели" да бъде още по-грандиозно и зрелищно. Другата идея на общинарите е да се привлекат туристи, които ще имат възможност да участват лично в битката като влязат в ролята на войници. Те

ще могат да облекат старинни доспехи

да въртят мечове и копия на бойното поле и да се влеят в легендарната конница на хан Кардам.
По стара българска традиция удържаната победа на "Маркели" бе обилно полята с вино. След края на сражението всички гости се събраха на дегустация, където опитаха от най-добрите вина на "Винпром Карнобат". Наздравиците са пряко свързани с крепостта "Маркели", която в миналото е била най-голямото хранилище на вината от Карнобатския край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай