Тръгват хайки за остъклени балкони

Тръгват хайки за остъклени балкони | StandartNews.com

София. Ударни проверки за незаконно остъклени тераси тръгват в големите градове в страната. Инспектори от ДНСК ще следят за балкони самоделки в София, Варна, Пловдив, Бургас. Ако собствениците нямат разрешение да зазидат или остъклят прозорците, ще трябва сами да ги премахнат.

Живеещите в панелните блокове в големите градове масово остъкляват балконите си. Едва под 5% от всички обаче искат разрешение за това от общината. 90 на сто от незаконно закритите прозорци са в периферните квартали на София и Варна.

Най-критична е ситуацията с остъкляването в морската ни столица. РДНСК вече е изпратила известия до собствениците в кооперация да съборят незаконно остъклените си тераси. Хората се жалваха вчера пред общинския съветник Костадин Костадинов от коалиция "Варна утре". Един от потърпевшите разказа, че бил принуден да преустрои терасата си, тъй като по време на потопа миналия месец започнало да тече в една от стаите му.

Преустройството станало и по препоръка на комисия от район "Приморски", където се намира нарочената кооперация по улица "Бреза". За 7 от терасите вече са получени известия за събаряне. От РДНСК препоръчали на собствениците да бутнат сами балконите, да изчакат отново да се появи теч и повторно да ги остъклят, но този път законно. 90 на сто от остъклените балкони във Варна са незаконни, посочи Костадинов.

Той се закани да поиска незабавна проверка на всички обекти на територията на общината, за които няма разрешения. Още в края на миналата година са констатирани над 100 незаконни строежа само в район "Младост" и са изпратени сигнали. Предприети действия по събарянето им обаче няма.

Събарянето на терасите е незаконен акт, тъй като законът се прилага само за едни, а за други не, заяви Костадинов. Той каза, че миналата година от РДНСК искали да съборят остъклената тераса на самотна майка с две деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай