Търговският регистър ще бъде възстановен напълно не по-рано от идната седмица

Снимка: БГНЕС

Търговският регистър ще бъде възстановен напълно не по-рано от идната седмица | StandartNews.com

Не по-рано от другата седмица ще бъде възстановен в пълен обем Търговският регистър, обяви на пресконференция Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията. Търговският регистър спря работа на 8 август, четвъртък, заради технически проблеми.

Даскалова поднесе извинения на всички граждани и обясни, че системата се възстановява поетапно под контрола на ГДБОП, ДАНС и прокуратурата.

По думите й не е възможно да са изчезнали данни от Търговския регистър или при въстановяването на дейността му да бъдат манипулирани. Анализът на причините за случилото тепърва предстои, добави тя. Все още не е ясно какви са причините за дефектирането на четири диска, довело до спирането на работа на регистъра.

Даскалова каза още, че решението дали да си подаде оставка е политическо, но в момента не се обсъжда.

Поддържащата регистъра фирма все още не е изпратила доклад за случилото се, въпреки че е бил изискан незабавно. Търговският регистър се е поддържал в периода 2012 - 2017 г. от фирма "Лирекс", а оттогава досега от фирма "Индекс".
Досега поддържащите фирми не са посочвали, че има проблем с регистъра, каза още Даскалова.

„Мащабът на това, което се е случило, е огромен. Причините тепърва предстои да се установят. Важно е хората да се успокоят. Благодарим за разбирането. Работи се денонощно, има хора, които с дни не са спали, за да продължат процесите по възстановяване", обясни Даскалова. По думите ѝ процесите по разследването на случая от прокуратурата, ДАНС и МВР ще започнат след възстановяването на дейността на Търговския регистър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай