Студенти искат храм на връстник светец

Студенти искат храм на връстник светец | StandartNews.com

Отец Стилиян Табаков се е посветил на идеята

Мястото за църквата "Св. мъченик Георги Софийски Нови" е в "Мусагеница", арх. Маргарита Шакинова прави проекта безвъзмездно

Мечтата на отец Стилиян Табаков е в столицата да има втори храм, посветен на един от софийските светци - Св. мъченик Георги Софийски Нови. Идеята за построяването на храма идва през 2000 г. от граждани в район "Мусагеница". Хората осигуряват и място, където да бъде вдигната църквата. Тъй като свещеникът, който започва инициативата, преминава към разколниците и спира да признава тогавашния патриарх Максим, строежът е замразен. И така - 10 години. През 2010 г. за председател на църковното настоятелство към новостроящия се храм "Св. мчк. Георги Софийски Нови" е назначен свещеник Стилиян Табаков, който в момента служи и в църквата на Женския пазар - "Св. св. Кирил и Методий".

"В началото имаше трудности, защото най-напред трябваше да се събере настоятелство, да има управленчески орган, да го вкараме в нормата на Устава на БПЦ-БП", обяснява отец Стилян. В началото той си мислел, че само ще помага на църковното настоятелство, но впоследствие започнал да се занимава с всичко около построяването на храма.

През 2010 г. се запознал с арх. Маргарита Шакинова, която се оказва вярващ човек. "Помолих я да се видим и да решим какъв храм може да се направи на това мястото, което беше определено. Тя с голяма радост и любов откликна. Зае се безвъзмездно. След като направи идейния проект, нещата започнаха да се случват", разказва развълнувано отец Стилян.
"Най-напред нейният проект беше одобрен в Митрополията, ние искахме да има уверение, че нещата изглеждат добре, че са в правилна посока, и получихме благословение да продължим в същия дух. Впоследствие параметрите, които са в идейния проект, бяха дадени в общината в Студентски град и така нещата започнаха да се случват". Заедно със свои съмишленици отецът създава сайт и Фейсбук страница на храма. Започват и да събират пари.

Когато отец Стилиян наследява храма от предишния свещеник, има вече дарения за 50 000 лева, предназначени за построяването на параклис. Но за вдигането на храм има нужда от още средства.

Отецът съжалява, че не успели да направят първата копка през миналата година, когато се навършили 500 години от смъртта на св. Георги Софийски Нови. "Имахме документи по проекта за дооправяне и за да можем да си почетем празника, решихме от настоятелството да поръчаме да се изрисува икона на св. Георги Софийски Нови, която да ни бъде място за молитва, да се обръщаме към св. Георги. Според мое проучване се оказа, че едни и същи образи се използват за всички светии, които носят името Георги и са софийски. Има икона на св. Георги Софийски Най-нови, има няколко стенописа в България, на които пише само "Свети Георги Софийски", като не е уточнено кой от всичките софийски светии е, а те са трима", казва отец Стилиян.

Тримата софийски светии, които се казват Георги, са новомъченици от времето на османското робство. От храмовото настоятелство поръчват да бъде изписана икона на зографа Даниил Йоцев. Той представя няколко варианта, а отецът и настоятелите одобряват образа.

"Много хора - и млади, и стари, желаят това нещо да се случи, желаят там да има храм", казва отецът. И обръща особено внимание, че "не само църковни хора, но и хора, които не са в Църквата, помагат. Рекламни агенции помагат, самата икона беше дарение на настоятелството - един човек я плати, което е голямо благословение за него. Защото тази икона е уникат - няма такава рисувана", обяснява още отец Стилиян Табаков.

Питам го защо църковните настоятели са решили да кръстят храма на св. Георги Нови.

"Да погледнем житието на св. Георги Софийски Нови - той умира на 18 години - т.е. на възрастта на повечето жители на район "Студентски", защото "Мусагеница" и "Студентски" са в една община. Бил млад, красив, интелигентен, начетен, много знаещ, много разбиращ. Не е бил роден в София - както и повечето от студентите в района. Освен това той си е чисто софийски светия. Аз от години милея, освен св. Николай Софийски, да имаме поне още един храм, посветен на софийски светия. Тъй като имаме много софийски светци. И това, че имаме само един храм, не говори добре за нашия духовен живот, за духовния живот в София", споделя отецът.

Според него все повече млади и разумни хора влизат в църква. И не само млади, но и хора на възраст, осъзнали нуждата душата им да бъде в Бога, да водят живот според изискванията на Бога, а не спрямо това, което изисква времето.
"Надявам се да продължи това духовно събуждане у хората, този стремеж към доброто, и по-скоро пресищането от злото. Защото виждаме, че обществото ни вече се пренасити на лоши новини, хората се пренаситиха да бъде лъгани. Надявам се добрината, която е във всеки един от нас, любовта, която всеки един от нас носи като дар от Бога, да бъде ръководна. За да можем не само да започнем и завършим нашия храм, но да има и други храмове, които са нужни на хората, с имена на софийски светии."

За дарения чрез банков превод:

Храм "Св. мчк. Георги Софийски Нови" - София
Банка: Българо-американска кредитна банка АД
IBAN: BG89BGUS91601001973600
BIC: BGUSBGSF

Сайт на храма: http://svetigeorgisofiiskinovi.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай