Студ и дъжд до Димитровден

Уикендът ще бъде слънчев и топъл, но от понеделник градусите рязко падат

Студ и дъжд до Димитровден | StandartNews.com

След хубавия и слънчев уикенд ще ни връхлети студ и дъжд. Времето ще се развали в понеделник следобед, а виновникът е средиземноморски циклон, който ще окаже влияние на целия Балкански полуостров до четвъртък, обясняват синоптиците. Над цялата страна ще бъде облачно. Температурите най-вече на запад ще се понижат - около 8-12 градуса, ще има вятър, очакват се и валежи, които ще бъдат основно в южните райони на страната във вторник и най-вече в сряда.

В югоизточните части на страната времето също ще се влоши, но там температурите ще бъдат по-високи. В по-високите части на планините се очаква да падне и сняг. От четвъртък, когато е Димитровден, времето отново ще започне да се подобрява. До края на октомври отново ни чака хубаво време със слънце, но температурите вече ще бъдат доста по-ниски от тези през отминалата и по-предната седмица. Периодът може да се определи с популярното "сиромашко лято".

Обедните температури ще са около 15-17 градуса, а по морето и по-високи.
"Много топли есенни месеци като сегашните не са изключение. През 2013 година октомври също започна с лют студ, а завърши с над 30 градусови температури", припомни климатологът Георги Рачев. През 1984 година пък октомври и началото на ноември са много топли, но следва много люта зима.

Съветът на метеоролозите е хората да се възползват максимално днес и утре от хубавото време, което е идеално за туризъм в планината.
В събота в столицата температурата ще е 24 градуса, още по-топло с градус ще бъде във Видин, Монтана и Плевен. Най-топло ще е в Благоевград и Сандански (26 градуса), а най-хладно по морето, където живакът ще показва 18-19 градуса.
Очаква се през уикенда повечето минерални басейни да бъдат пълни, защото хората искат да направят последните си слънчеви бани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай