Роми се правят на сирийски бежанци за помощи

Роми се правят на сирийски бежанци за помощи | StandartNews.com

Хасково. "Аз сириец, помагайте". Това е новата парола, с която български роми се правят на сирийски бежанци, за да получат помощи. Схемата им бе разкрита в един от хасковските бежански лагери, които в момента приемат чужденците.

Научили за храната, дрехите и топлите завивки, група ромки с децата си поискали убежище като чужденците. Служителите обаче ги отпратили, като им обяснили, че подслонът е за истински бежанци от Сирия. Ромките се ядосали и заплашили да съдят чиновниците за дискриминация.

Други по-осведомени ромски босове пък разбрали, че страната ни има намерение да кандидатства за помощи от Европейския съюз заради кризата с бежанците от близкоизточната страна, и решили да се възползват. Те дори опитали да настанят в импровизираните бежански лагери техни роднини, където да им бъдат осигурени подслон, храна и джобни пари. Вече дори започнало уговарянето на хора от малцинството, които да се правят на чужденци.

България приема сирийски бежанци от няколко месеца, като последните две седмици се наблюдава чувствително увеличаване на потока. Миналата година у нас закрила са потърсили близо 1400 души. Само за първите 6 месеца от тази година България е приела 1900 души. Легловата база е почти запълнена и за да се предостави хуманитарна помощ на повече хора, ще трябва да се устроят нови бежански центрове. В момента издръжката на един бежанец е 370 лв. на месец, като около 60 лв. от тях се дават за джобни пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай